Ringworld av Larry Niven

Idag ska vi ta en titt på en sann science fiction klassiker: ”Ringworld” av Larry Niven från 1970.
Alla spoilers är markerade i grönt så det är bara att hoppa över de styckena! 🙂

Boken börjar med att huvudpersonen Louis Wu rymmer från sin 200 års födelsedag. (Ja, jag skrev rätt. Tvåhundraårsdag! Men han äter ett ämne som gör att han fortfarande ser ung ut. Yay!)
Louis är ganska utråkad av både sin fest och sitt liv rent allmänt och funderar på att ta en ensam rymdresa på något år för att få tid att tänka och vara ifred.
Men så möter han en alien kallad Nessus som erbjuder honom att vara en del av en utforskargrupp och göra en expedition till en mystisk ringformad värld.

Snart är de en besättning på fyra personer. Louis, Nessus, en annan alien vid namn ”Speaker to animals” och Teela Brown, en tjej som Louis har ett förhållande med.
Tillsammans beger de sig till den märkliga Ringvärlden där hemligheter uppdagas och upptäckter görs.

”Ringworld” utspelar sig i samma universum som flera andra Larry Niven-böcker: Known Space. Men ”Ringworld” är helt fristående och går att läsas ensam utan förkunskaper om hans universum.

Ett starkt tema i ”Ringworld” är förståelse för andra kulturer. Genom boken motbevisas många stereotypa föreställningar som de olika rymdvarelserna har gentemot varandra.
Nessus folk ses av de andra som fega vilket Nessus motbevisar många gånger genom bokens gång. ”Speaker to Animals” folk ses som aggressiva och temperamentsfulla vilket inte heller stämmer. Genom detta får karaktärerna en ökad förståelse för varandra och inser hur fel det är att generalisera.

Ett annat starkt tema i boken är att ”leka Gud”.
Nästan alla karaktärer gör detta någon gång under bokens gång.
På ett ytligt plan gör Louis och de andra det gentemot Ringvärldens folk för att få information och för att det känns enklare än att förklara hur saker egentligen ligger till.
En stor twist i boken kommer senare då man får veta att ett helt folkslag lekt gud på ett väldigt moraliskt tveksamt sätt. Jag gillar hur karaktärerna reagerar olika på detta. Speciellt hur en karaktär tycker det är moraliskt försvarbart ända tills det framkommer att även hen själv blivit manipulerad. Det är bra och intressant skrivet.

Det finns något som verkligen drar ner denna bok tyvärr och det är behandlingen av de kvinnliga karaktärerna som faller in i klassiska könsroller och negativa stereotyper. Jag kommer berätta mer om det i detalj i det gröna spoilande stycket så om ni ändå vill läsa denna bok så skippa det. 🙂

Teela Brown är en väldigt platt karaktär. Vilket är märkligt då mycket av boken fokuserar på hennes utveckling.
Teela följer med på expeditionen till Ringvärlden eftersom hon älskar Louis och vill vara där han är (Ogillade verligen deras romans btw)

Teela har levt ett väldigt skyddat liv och Louis noterar tidigt att hon aldrig varit rädd eller känt smärta. På grund av detta har hon heller ingen stark förmåga att leva sig in i andras problem eftersom hon aldrig upplevt något obehagligt själv (Så ett lugnt liv = noll empati? Hmm. Jag undrar…)

Genom boken visar det sig att Nessus valt Teela eftersom hon är en av de människor som fötts som en del av ett experiment där målet var att föda upp människor med inbyggd, genetisk tur.
Alltså har Teela alltid haft tur fram tills ringvärldsexpeditionen. Då plötsligt råkar hon ut för alla möjliga hemska saker. Detta får Nessus att tro att Teelas tur är opålitlig. Men! Plottwist! Att ha tur är att även ha otur ibland! Genom de olika strapatserna Teela går igenom så inser hon saker, växer som person och träffar den man hon är ämnad att vara med.
Detta med Teelas tur ger ytterligare en dimension på hela ”leka gud”-temat. Trots alla karaktärernas försök att ta kontroll över vad som händer så är det ändå Teelas tur som drar i alla trådar bakom kulisserna. Vissa saker går inte att styra över eller förutse.

Men detta gör också Teela till en väldigt osjälvständig karaktär. Hon är alltid en nickedocka för krafter utanför sig själv och hennes öde, hennes största tur, är att få bli ihop med en man som bokstavligen köper henne som en ägodel av Louis. Hmm.

Senare i boken kommer även en annan tjej in, Halrloprillalar, och hon behandlas inte mycket bättre. Faktum är att hon är kontrollerad av Nessus större delen av tiden vilket känns problematiskt…
Ett annat problem med Halrloprillalar är hennes namn! Omöjligt att uttala! Okej, skojar bara!
Problemet är att man genom henne får veta att de supersmarta personerna som byggde Ringvärlden alla var män och Halrloprillalar bara har med på deras skepp eftersom hon var prostituerad. Hon använder sin sexualitet väldigt mycket för att kontrollera andra, till exempel Louis, och inte för sitt eget nöjes eller njutnings skull. Detta förstärker flera negativa stereotyper om hur kvinnor är farliga förförerskor som bara använder sin sexualitet för att manipulera.

Jag tyckte om att läsa ”Ringworld” då den ofta var väldigt rolig. Karaktärerna var underhållande och det var en lättsam bok. Själva Ringvärlden beskrivs med en stark känsla av under och magi vilket gjorde det spännande att utforska den tillsammans med karaktärerna. Men ju längre jag läste desto mer störande blev behandlingen av de kvinnliga karaktärerna.
Så det drog tyvärr ner hela boken för mig vilket är synd.

Har nån av er läst Ringworld?

Advertisements

11 thoughts on “Ringworld av Larry Niven

 1. Simon

  Jag började läsa den tidigare i år eftersom det är en sf-klassiker som jag inte läst ännu, men för en gångs skull (det händer nästan aldrig) läste jag inte klart boken; jag orkade bara inte med de sugiga karaktärsskildringarna du nämner. När jag läst klart äldre sf-böcker, som de första Stiftelse-böckerna, tidiga Heinlein, med flera så har jag inga problem med skildringen (eller som med Stiftelsen, den ofta totala frånvaron) av kvinnor. Visst är det omodernt och rätt fantasi-fattigt att de lätt kunde föreställa sig helt andra världar och samhällen än det dåtida, men kvinna/man-dynamiken förändrades inte. Men det skaver inte när jag läser eftersom det är en icke-fråga, typ.

  Ringworld däremot känns som om Niven borde veta bättre. Det är en nyare bok, och det märks att Niven åtminstone funderat på det där med kön, men tyvärr har han totalt missat poängen.

  Sen var männen också extrema torrbollar tyckte jag, så jag gav upp 🙂

  Reply
  1. missmagicgirl Post author

   Förstår dig helt. Jag fann ändå boken rolig. Den har små kul skämt och sånt som ja föll för men ja, jag var riktigt arg på hur kvinnorna behandlas. Riktigt förbannad faktiskt! Håller helt med om att han borde ha vetat bättre. Den är ganska overrated som klassiker.
   Håller med om att det är märkligt hur författare kunde fantasiers ihop framtidsvärldar men inte uppdaterade könsroller.
   Det känns ju som en ganska viktig del om man ska tänka sig ett helt annorlunda samhälle…

   Tack för din intressanta kommentar 🙂

   Reply
 2. Sofia

  Håller heeelt med dig om den sunkiga genusaspekten. Som Simon skriver i sin kommentar — det märks att Niven har funderat på det här med kön, han har bara kommit till “fel” 😉 slutsatser.

  Men klart mer underhållande skriven än tex de Heinlein jag har försökt mig på. Själva questen gav boken nästan lite fantasy-stämning.

  Skulle vara spännande att höra vad du tror om min Oz-tolkning, är jag helt ute och cyklar?

  https://bilderord.wordpress.com/2014/06/15/ringworld-1970/

  Reply
  1. missmagicgirl Post author

   Eller hur! Så synd verkligen. 😦 Den hade kunnat vara väldigt bra. Jag gillar också fantasikänslan och den har en hel del roliga stunder. Men som helhet… nej! 😛
   Åh tack för din länk! Ska läsa nu 🙂

   Reply
 3. vadvilaser

  Kände inte till den här boken, intressant att läsa om den, men det verkar som det finns bättre alternativ av science fiction för en oinvigd som mig!

  Reply
  1. missmagicgirl Post author

   Tack! Ja, det är inte den scifi bok jag skulle rekommendera att börja med. 🙂 Kör hellre på I Robot av Isaac Asimov eller Dark Orbit av Carolyn Ives Gilman 🙂

   Reply
  1. missmagicgirl Post author

   Hej Natsumisan!
   Oh no! gav jag dig ett så dåligt tips? So sorry! ^^;; Måste ha skrivit i sömnen 😮
   Den har bra humor och är spännande dock. Bara inte så feministisk. ^^;;

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.