Of Mice and Men av John Steinbeck

I dag ska vi ta en titt på en sann klassiker: ”Of Mice and Men” från 1937 av John Steinbeck. En bok om moralfrågor, klasskillnader och drömmar.

Boken handlar om vännerna George och Lennie som är någonstans mellan 20-30 år. Lennie är på ett mentalt plan fortfarande som ett litet barn så därför tar George hand om Lennie mycket.
De försörjer sig genom att arbeta på olika gårdar under den stora depressionen på 30-talet. I bokens början ska de just börja arbeta på en ny gård. Men det blir snart spänningar mellan dem och de som redan arbetar på gården.

”Of Mice and Men” är en kort bok och väldigt skickligt skriven. Inte ett ord eller någon karaktär är onödig.
Den har många olika sorters karaktärer som är utsatta av olika anledningar. Lennie har det svårt på grund av sitt handikapp. Den enda och namnlösa kvinnliga karaktäreren står för kvinnors utsatta roll i ett mansdominerat samhälle. En annan man på gården (Crooks) representerar alla som utsätts för rasism och en äldre arbetare (Candy) symboliserar dem som diskrimineras pågrund av sin ålder. På detta sätt lyfter boken fram många orättvisor och samhällsproblem.

Ensamhet är ett stort tema i boken. Nästan alla karaktärer lider av ensamhet på ett eller annat sätt. Även om de bor och arbetar ihop på gården så är de åtskilda genom fördomar, klasskillnader och svartsjuka.
Alla karaktärerna drömmer om ett bättre liv men är fastlåsta på grund av sin tids klyftor mellan människor.

De andras ensamhet hjälper till att understryka vikten av George och Lennies vänskap. George må klaga över alla problem Lennie ställer till med men i slutänden så behöver de båda varandra. De behöver sällskap och någon att få stöd av i livet.
Ett citat lyder: “A guy goes nuts if he ain’t got anybody. Don’t make any difference who the guy is, long’s he’s with you.”
Olikheter spelar ingen roll. Människor behöver andra människor för att känna trygghet och glädje och vi har alla mer gemensamt än vad vi först tror.

Jag var väldigt imponerad av denna bok. Karaktärerna är välskrivna, den är ett intressant tidsdokument och jag älskar hur djur används som symboler för olika saker genom handlingens gång. Det är verkligen en väl ihopvävd bok. Den är också heartbreaking! All the feels liksom…

Har ni läst Of Mice and Men?

Vill ni läsa den?

Advertisements

14 thoughts on “Of Mice and Men av John Steinbeck

  1. maaretta

    Jag äskar “Of men and mice!” Läste den på flygresa från New York till Sverige två år sedan. Deb skildrar rött bra hur fattigdom, funkophobi och rasismen fungerar i USA. Tycker dock att “Vredens druvor” är en bättre bok och skildrar klass mer detaljrikt.

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.