Carol eller The Prize of Salt (bok- och filmjämförelse)

I dag ska vi ta en titt på den bioaktuella filmen Carol och boken den är byggd på; ”The Prize of Salt” av Patricia Highsmith.

Boken:

”The Prize of Salt” handlar om Therese som jobbar i ett varuhus men egentligen drömmer och att designa kulisser på teater.
Under julruschen på varuhuset hjälper hon en kvinlig kund, Carol, som Therese blir förälskad i vid första ögonkastet. Boken följer hur deras relation utvecklas.

Huvudfokuset i boken är Thereses utveckling. Hur hon blir mer och mer självständig och lär känna sig själv och vad hon vill. Boken beskriver också den orkan av känslor en förälskelse innebär. Therese blir i princip helt besatt av Carol.
En intressant dimension i början av boken är att man som läsare inte riktigt kan förstå Thereses kärlek till Carol. Carol är extremt arrogant och kall. Jag hade därför ganska svårt för att heja på dem i början. De har en ju åldersklyfta mellan sig också (Therese är 19 och Carol är i 30årsåldern). Jag gillar inte hur Carol i början typ är helt ”Therese, du är ett sånt barn!” ”Du är för ung för att förstå saker”.

Så i början av boken var jag inget fan av Carol. 😛

Men det faktum att Carol inte är den lättaste människan att ha att göra med i början är intressant och förstärker bokens tema om förälskelsens kraft och hur känslor existerar bortom allt förnuft.
Genom bokens gång blir Carol också mer och mer sympatisk. Som läsare får man allt eftersom en ökad förståelse för varför hon är som hon är.
Förhållandet mellan Therese och Carol känns också bättre och bättre. De går från ytlig förälskelse till att få en sann förståelse för varandra och man förstår deras kärlek.

Boken kom ut 1952 och stack ut genom att vara en lesbisk bok som slutade hoppfullt. Annars brukade de lesbiska böckerna som regel sluta med att den ena tjejen dog, blev galen eller insåg att hon trots allt var straight. Detta för att sätta upp ett varnande exempel och inte uppmuntra läsarna till homosexualitet.
”The Price of Salt” är därigenom en hbtq-historiskt viktig roman.
Jag gillar hur fokuset i boken ligger väldigt lite på ”Oj! Jag är kär i en kvinna!” och mer bara på karaktärernas personligheter och utveckling. Therese skäms aldrig för att hon är kär i Carol eller ser det som något som är fel. Hon älskar Carol och ser bara skönhet i sina känslor.

För att sammanfatta så är det en väldigt välskriven bok. Fantastiskt språk och bra skrivna karaktärer. Bra dialoger och spänningsuppbyggnad. Jag gillar hur den beskriver förälskelse och hur Therese utvecklas genom historien.

Rekommenderar den absolut! 🙂

Filmen:

Filmen som ju heter ”Carol” är väldigt annorlunda från boken. Boken är Thereses historia och allt fokus ligger på hennes utveckling. Filmen har istället Carol som huvudperson. Man får se allt som försigår i Carols liv och Therese blir aldrig lika tydlig.

Boken handlar om förälskelsens kraft och att hitta styrka inom sig själv. Filmen handlar mer om hur det är för Carol att vara fast vid en man som behandlar henne illa och hur hon går igenom skilsmässa och en vårdnadstvist om sin dotter.
I boken är det framför allt Therese som går efter Carol och Carol väntar tills Therese tar första steget innan de blir intima med varandra. I filmen är Carol den drivande kraften i förhållandet och den som går efter Therese.

Om man bara tittar på ”Carol” som en filmatisering av boken så är den väldigt dålig. Typ inget är ju likt. Men om man bara ser den som en fristående film och glömmer boken så är den ganska bra.
Den är otroligt välspelad och snyggt filmad. Jag älskar hur det ofta zoomas in på små detaljer och hur musiken matchar stämningarna i scenerna.
Så härligt också med alla tidstypiska låtar. (Lets face it. Även om jag verkar cool och lyssnar på metal, hårdrock och punk en hel del så kommer alltid min stora musikkärlek vara 20-50-tals musik, haha) 😛

Absolut en sevärd film men läs boken först tycker jag!

Har ni sett eller läst?

Advertisements

4 thoughts on “Carol eller The Prize of Salt (bok- och filmjämförelse)

 1. maaretta

  Ok, jag vet att detta har inget med din recension att göra, men typ avskyr hur man ändrar böckers titlar för att matcha filmen. Man har omgjort “The prize if salt” till “Carol” och “The blue angel” till “blue is the warmest color”. Det skulle kanske vara mindre farligt om de originella namnen på böckerna var inte så himla bra 😦
  Vill absolut läsa boken först, det är min regel med filmatiseringar. Och coolt att den slutar lyckligt! Läste i “Feminist perspektiv” att fortfarande idag slutar oftast HBTQ+ filmer (kanske även böcker) olyckligt vilket folk tolkade som en “unfortunate implication”. Synd att det kan fortfarande vara så.

  Reply
  1. missmagicgirl Post author

   Hej Maaretta!
   Håller helt med! Så synd. Prize of Salt är en mycket bättre titel :/
   Det känns så himla onödigt när de byter namn alltså…
   Ja, det är väldigt bra att den slutar lyckligt verkligen. Gillar verkligen boken och rekommenderar den 🙂
   Ja, det är så synd att många HBTQ+ saker fortfarande har sorgliga slut. Så dåligt.

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.