The Martian Chronicles av Ray Bradbury

Nu fortsätter bloggen som vanligt igen efter temaveckan. Så inga pirater idag haha 😛 Sorry!

I dagens inlägg ska vi ta en titt på min absoluta favorit science fiction bok: The Martian Chronicles av Ray Bradbury.

The Martian Chronicles är uppbyggd av noveller. De utspelar sig alla i samma värld och följer hur människorna koloniserar mars. Novellerna är i kronologisk ordning och fast varje ny historia (för det mesta) behandlar nya karaktärer så är det mycket referens mellan historierna som gör att de bildar en helhet. De flesta av historierna publicerades ursprungligen av Ray Bradburry i olika science fiction tidningar under slutet av 40-talet. När de samlades ihop till en bok redigerades de och bands samman mer med varandra.

The Martian Chronicles är definitivt ingen ”hård” science fiction bok. Det har inga tekniska beskrivningar eller vetenskapliga utläggningar. Istället ligger dess fokus på ett psykologiskt och känslomässigt plan. Hur människor påverkas av att ge sig ut i det okända, mötet med marsfolket och missförstånden som uppstår mellan människorna och utomjordingarna. Boken tar även upp de moraliska frågor som uppstår när en kultur koloniserar en annan. I boken dör marsfolken tidigt bort eftersom människorna fört med sig sjukdomar från jorden. Människorna kommer ursprungligen för att utforska mars. Inte för att kriga eller ta över planeten från marsfolket som jag tolkar det. Men sorgligt nog räcker det med människornas närvaro för att marsfolket ska insjukna av de främmande bakterierna.
Den vackra och spännande civillisationen som en gång blomstrat på Mars försvinner och människorna river därför de övergivna templen och försöker återskapa jordens bebyggelse.
I slutänden understryker boken det negativa med kolonisering och det hemska i att klampa in och trampa ner en annan kultur.

Jag kan omöjligt gå igenom allt som tas upp i denna bok eftersom varje ny novell tar upp nya tankar och idéer. Därför tänkte jag ta upp mina tre favorithistorier ur boken här.

And the Moon Be Still as Bright: Denna historia är intressant då den visar kontrasten mellan en person som inser hur hemskt människans övertagande av Mars är i kontrast till de människor som inte ens reflekterar över det. Det är en mörk novell men psykologiskt väldigt intressant.

The Martian: fokuserar på en av de få marsvarelser som fortfarnade lever. Han har förmågan att ändra sig så att han ser ut som olika döda anhöriga till människorna. Historien tar upp sorgbearbetning och förnekelse. Jag tolkar den också som en metafor hur självförintande och omöjligt det är att anpassa sig efter andra människor. Vara den person de vill se en som istället för den man är.

Into the Wilderness: Denna historia fokuserar på två kvinnor som gör sig redo för att emigrera till Mars. Det är en av de mest poetiska historierna i boken och beskriver mycket bra de blandade känslorna kring att lämna allt som tidigare varit ”hemma” bakom sig och kasta sig in i det okända. Könsrollerna i den är lite gammeldags men… boken är ju från 50-talet, så. ^^;

Avslutningsvis kan jag säga att jag varmt rekommenderar denna bok. Den är otroligt vackert skriven och historierna är intelligenta, tänkvärda och ofta finurliga. Det är en bok som både kan vara väldigt rolig, rörande och sorglig.
På grund av novell-samlings upplägget så har denna bok getts ut i flera olika versioner. Jag försöker just nu hitta de noveller som saknas i min versionen. Många finns på nätet så det kan vara bra att kolla upp och tänka på. 🙂

Har ni läst / vill läsa The Martian Chronicles?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.