Mini: piratfilmsfrossa

Vi måste avrunda piratveckan på topp. Därför avslutar jag med att göra minirecensioner på en mängd nämnvärda piratfilmer som inte fick fick rum att ha ett eget inlägg denna vecka. 🙂 Enjoy!

Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl: från 2003.
Först hade jag tänkt att denna film skulle få ett eget inlägg men så kände jag bara: ”nääää, roligare att lyfta fram nåt mindre förutsägbart”
Men låt oss börja med denna film här bara för att få den ur vägen. 😉
Jag älskar denna film. Det var den som gjorde pirater coola igen och lets face it, utan denna film hade det nog inte blivit någon piratvecka här alls. När jag var tonåring så var hela min klass helt besatta av denna film och den är verkligen sentimental för mig. Men det är inte bara därför jag gillar den. Den är helt enkelt en perfekt actionkomedi. Humorn är underbar och den är otroligt snyggt gjord. Johnny Depp är klockren som piraten Jack Sparrow. Han har en sån flummig spelstil som verkligen gör karaktären speciell och intressant.
Det finns inte så mycket mer att säga än poppa era pocorn, ta på pirathatten och se denna!
Men snälla ni! Skippa uppföljarna! De är en röra av plotthål, onödiga tvistar och karaktärer. Usch, usch…

Treasure Island: Disneys filmversion av den klassiska boken med samma namn är från 1950.
(läs mitt inlägg om boken HÄR).
Som ni minns så är jag inte överdrivet förtjust i boken. Denna film följer boken ganska troget och därför fann jag inte filmen särskilt engagerande. Men!!! Robert Newton!!!! Han är förbaskat klockren som piraten Long John Silver!!!! I filmen överdriver han sin West Country accent och säger även ”arrg” och ”matey” en hel del. Trevligt tycker Magic.
Hans pratstil populariserade det stereotypiska piratspråket. Förra helgen var det ”Talk like a pirate Day”. En högtid som Robert Newton ses som skyddspatron för. Ni kan läsa mer om detta HÄR.
Så ja, Treasure Island är egentligen sevärd bara för Roberts episka rolltolkning. 🙂
Btw, alla dagarrrrr borde vara pirrrratprrrrat dagarrrr, matey!!! Ohoj!

Blackbeard the pirate:
Robert Newton gick vidare till att spela i denna film 1952. Här spelar han ut ännu mer än i Treasure Island vilket är underhållande. Tyvärr är denna film riktigt dålig i övrigt.
Förutom Robert så är alla skådisar riktigt dåliga.
Det finns en scen där en som huvudpersonerna trott varit död kommer tillbaka till livet. Jag har aldrig sett sämre reaktioner. Hjältinnan säger lite uttråkat: ”Men! Det här kan ju inte vara sant! Han var ju död.” och hjälten svarar helt tonlöst: ”Ja, men tydligen så är det sant.”
Jag ba: Spela!!! Spela åt minstone lite grann! Det är ju ert jobb!!!
Nja, man kan se lite av denna bara för att se Blackbeard säga ”arrrg!” men annars så är den inte så sevärd. Alls. Faktiskt. Det finns ingen handling. Det finns bara händelser. Men det finns ingen karaktärsutveckling eller psykologi bakom. Det är en väldigt ytlig och tom film och helt ärligt, actionscenerna är bättre i The Black Pirate från 1926. Movie! You fail!!!

Treasure planet:
Ett Disneyäventyr från 2002 som bygger på Treasure Island boken. Men denna film tar istället plats i rymden. Jag älskade verkligen miljön i denna film. Hur skepp i gammeldags stil flyger genom rymdhavet. Helt underbart! Själva karaktärerna är dock inte så värst snyggt tecknade. De är roliga men… ja, de övergläns av bakgrunden.
Än en gång så är Long John Silver den enda intressanta karaktären. Jag gillade hur mycket fokus som lades på vänskapen mellan honom och Jim och på hur John varken kan kategoriseras som ond eller god. Men Jim själv och alla andra är väldigt ointressanta. Det finns en kvinnlig kapten som verkar rätt rolig när hon först kommer in men hon får verkligen inget att göra i filmen. Man hade seriöst lika gärna kunnat klippa bort henne. Istället finns hon i bakgrunden och har en extremt onödig kärlekshistoria.
Så… tja. Det är en okej film. Inte den bästa men okej att se på om man inte har något annat för sig. Typ. 😛

Muppet Treasure Island: från 1996. Detta är en väldigt tramsig och hemskt rolig film med mupparna. Historien och karaktärerna är byggda på Treasue Island boken (som vanligt? LOL! Seriöst, kom med nåt nytt!)
Men jag gillade denna film! Den var bara så mysig och flummig och full av helt episka citat.
Så som följande samtal:

“Dead Tom’s dead. Long John shot him!”
“But Dead Tom’s always been dead. That’s why he’s called Dead Tom.”

Och så lite, oh, så vacker metahumor:

“Take a cruise,” you said. “See the world,” you said. Now here we are, stuck on the front of this stupid ship.
“Well, it could be worse. We could be stuck in the audience.”

*

“We’re heroes! We saved the pig and the frog.”
“Well, it was too late to save the movie.”

*

“He died? And this is supposed to be a kids’ movie!”

Som sagt, en väldigt mysig och rolig film. Men tror den (med sin lite mörka humor) kan uppskattas bäst av något äldre barn.

One Piece: denna anime är verkligen en klassiker. Den handlar om Luffy som vill bli piratkung. Hur ska det gå till? Jo genom att hitta den legendariska skatten känd som One Piece. Luffy har själv en slags superkraft eftersom han ätit av en magisk frukt. Den har gjort honom till en gummimänniska som är extremt tålig, smidig och kan dra ut armarna hur långt som helst.
Luffy samlar ihop en besättning och de genomgår mängder av olika äventyr i jakten på skatten.
Denna anime är väldigt flummig, snabb och rolig. Den har coola actionfrekvenser men också mycket hjärta och karaktärsutveckling. Jag tycker den är rätt bra. Dock så är den 708 avsnitt lång hittills och det finns inga planer på att avsluta den efter vad jag vet. Personligen har jag bara plats i mitt liv för att följa en evighetsanime och det är pokemon 😉 One Piece är bra men personligen känner jag att jag inte riktigt orkar bege mig in i den helhjärtat. Den är såååå lång!

Ja, då var det slut.

Det har verkligen varit roligt att dyka ner i piratgenren. Denna vecka var en väldigt impulsiv ide. Jag och en kompis skypade och hon nämnde något om pirater och jag blev helt! ”Pirater!” ”PIRATER” ”glödlampa över huvudet-moment!”

Vad är era favoritpiratsaker?

Jag hoppas ni tyckt att piratveckan varit lika kul som jag gjort! Nästa vecka kommer ett extra bonusinlägg om pirater! (För att vi inte alla ska dö av piratabstinens) Missa det inte! 🙂

Med det säger Magic skepp och hoj! Vi ses!
*PiratMagic seglar iväg bort mot solnedgången*

Advertisements

One thought on “Mini: piratfilmsfrossa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s