Piratvecka! Pirater i fiction och i verkligheten!

Nu blir det piratvecka här på cabinetet från och med nästa måndag. Eftersom… ja, pirater!!! Behöver pirater ens en anledning? Piratfilmer = awesomeness!
Så det kommer bli sju inlägg efter varandra som tar upp böcker, filmer, spel och comics som fokuserar på just pirater! Och rom!!! Ohja! Okej, sorry, ingen rom. Håller denna blogg alkoholfri 😉 Arrrg, matey….

Men först kommer här ett inledande inlägg om verklighetens pirater!

Jag som pirat ovan. Man är aldrig för gammal för att leka dress-up, okej! 😉

Så vad är då en pirat? Ja, det är en som rånar fartyg ute på havet. De har funnits lika länge som man rört sig på haven med värdefulla laster. Våra vikingar är rent tekniskt sett pirater.
Men lets face it, vår klassiskt romantiserade piratfigur inom film / litteratur är ingen viking. Större delen av popkulturens piratinspiration kommer från 1500-talet till ca 1850.
Det fanns många olika sorters pirater med olika inriktning. Vissa var laglösa män eller kvinnor som plundrade skepp för egen vinning. Men det fanns också pirater som tjänade staten och kapade fiendeskepp och delade vinsten med sitt lands makthavare.
Många pirater började sina dagar som vanliga sjömän men gick över till att bli pirater på grund av guldtörst eller för att de själva blivit utsatta för piratangrepp och behövde pengar. OCH HÄMND!!! Kanske… ^^;

Piratkaptenerna hade väldigt många regler för sin besättning. I den klassiska piratfaktaboken “A General History of the Robberies and Murders of the most notorious Pyrates” av Kapten Charles Johnson från 1724 beskrivs hur besättningen bland annat inte fick lämna sin anställning som pirat innan skeppet fått ihop ett byte av 1000 pund. Den som försökte lämna blev strandsatt på någon öde ö med krut, vatten och en pistol med en kula i…
Om någon skadades under en drabbning så skulle den få ersättning med pengar.
Alla ljus skulle vara släckta till klockan åtta varje kväll (Ahhhh!!! Ingen mysig kvällsläsning!!!).

Den mest berömda piraten av alla är Kapten Kidd som levde mellan ca 1645-1701. Han blev rik på att plundra fiender till de Nordamerikanska kolonierna. Detta ledde till att han snart fick i uppdrag att fånga en så kallad ”ärkepirat”, Long Ben Avery, och fick även en kunglig fullmakt att han hade rätt att slå till mot alla skepp som han trodde kunde innehålla pirater. Men han hade otur med besättning som övergav honom / blev sjuka så till sist anställde han själv pirater i brist på bättre. Piratjakten gick inte särskilt bra och Kapten Kidd började själv agera pirat. Snart utfärdades en häktningsorder på Kidd.
Kidd försökte dock följa sitt uppdrag lite grann och fånga piraten Robert Culliford. Kidds besättning var dock inte med på noterna och det slutade med att de gick över på Roberts sida! Fail!
Allt slutade med att Kidd fängslades. Kidd försökte skylla på sin besättning. De hade fört honom in på fel sida om lagen! Besättningen sa att det var tvärt om. Kidd hade vilselett dem. Domaren trodde besättningen och dömde Kidd till hängning.
Kapten Kidds öde blev en legend som började leva sitt eget liv. Han blev en karaktär i pjäser och böcker och uppmålades som den farligaste och ondaste piraten någonsin.
Även spökhistorier vävdes runt honom. Hans vålnad hade setts till vid rodret av ett spökskepp och även besökt en bondgård i New Yorktrakten.
Man kan säga att sägnerna och fictionen om Kapten Kidd är ännu mer sensationella än hans verkliga liv.

Något jag tycker är väldigt intressant är att det faktiskt fanns en del kvinnliga pirater så som Anne Bonney och Mary Read.
Anne föddes någon gång i slutet på 1600-talet i en rik advokatfamilj. Anne visade tidigt brutala tendenser och högg sin piga med en kökskniv. Som äldre rymde hon iväg med en sjöman, hamnade i ett pirattillhåll och slöt upp med piratkaptenen John Rackham kallad ”Calico Jack”.
Anne klädde sig i manskläder på skeppet eftersom kvinnor var förbjudna ombord på sjön vanligen. Men alla fattade att hon var en tjej. Alla fick snabbt respekt för Anne då hon gillade att utama besättningen på dueller och alltid vann.
En dag träffade Anne en man vid namn Mac Read som snart visade sig egentligen vara en kvinna vid namn Mary. Mary hade länge låtsats vara en man för att kunna få olika jobb som inte passade för en kvinna. Hon hade varit både sjöman och soldat.
Mary blev en del av Calico Jacks besättning tillsammans med Anne.
Enligt vissa källor fanns det även romantiska känslor mellan Anne och Mary…
Deras öde slutar tragiskt dock med att de båda fängslades. Mary dog i sin cell. Vart Anne tog vägen är okänt.

En annan kvinnlig pirat var Ching Shi (1775-1844). Hon var betydligt mäktigare än Anne och Mary och styrde över 1800 skepp, 80000 pirater och utmanade dåtidens största imperier. Hon räknas som en av världshistoriens mäktigaste pirater.

Japp, det var lite om verklighetens pirater. Nästa vecka blir det fokus på pirater inom fiction.
Jag kommer även ha en episk blogg-gäst! 😀

Ses på måndag! Glöm inte er pirathatt!

Piratkramar från Magic!

Advertisements

2 thoughts on “Piratvecka! Pirater i fiction och i verkligheten!

  1. missmagicgirl Post author

   Hej Nessie!
   Åh, tack! 😀 Ja, jag är riktigt excited! Tror det kommer bli en riktigt kul vecka!
   Roligt att du gillade introduktionen också! 🙂 Det är spännande med verklighetens pirater men otäckt allt de gjorde också.
   Vilka liv!
   Jag föredrar nog de lite mer roliga piraterna man kan hitta i fiktionens värld 😉

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.