Infernal Devices av K. W Jeter

Infernal Devices är en steampunk / science fiction bok av K. W Jeter från 1987. Jag har lite blandade känslor kring denna bok och i dagens inlägg ska jag försöka samanfatta dem.

Säga vad man vill om själva storyn. Denna bok har den snyggaste framsidan NÅGONSIN!!! Dont judge a cover by it´s book. 😉

Boken handlar om George som lever i det viktorianska London. Han har ärvt sin faders klockaffär och historien börjar då George får en mystisk kund. Snart dras George in i en härva av missförstånd, onda plotter, fiskmänniskor och förvecklingar.

(Det gröna stycket kommer innehålla spoilers. Vill ni bara ha mina allmänna tankar utan spoilers så scrolla förbi det gröna)

Jag tycker att början av boken är väldigt spännande när George börjar följa olika ledtrådar och spår som leder honom till en mystisk stadsdel ockuperad av fiskmänniskor. Jag blev väldigt engagerad i hela den biten. Fiskmänniskornas problem var väldigt mörka och hemska och det stör mig kolossalt att boken aldrig riktigt följer upp det.

Ett annat problem är huvudkaraktären. George har verkligen ingen personlighet och reagerar knappt på något. Jag vet att det finns en mening med detta. En viktig tvist i boken är att Georges pappa medvetet såg till att George växte upp så lugnt och spänningslöst som möjligt för att kunna koppla ihop honom med en förgöra-världen-maskin. Idén är att George alltid befinner sig på samma slags humör och aldrig blir sinnesrörd. Detta påverkar maskinen och gör att den kan fungera. Så ja, jag vet att George är tråkig av en anledning men lite mer personlighet hade han ändå kunnat ha. Tvisten med hur hans pappa bara skaffade barn för att använda det i ett vetenskapligt experiemnt blir inte lika hemsk när huvudpersonens syn på sin pappa och sin uppväxt aldrig tas upp. Sen att George skulle bli så känslomässigt orubblig av att växa upp lugnt är en helt idiotisk teori för övrigt…
George är inte den enda problematiska karaktären. Faktum är att alla karaktärer i boken är rätt så tomma och ensidiga. Kvinnorna i boken har bara ett personlighetsdrag; de vill ha sex med George. (Inget fel med det men kunde de inte ha haft lite mer personlighet än så?) Den slutliga tvisten i boken är att, för att stoppa förgöra-världen-maskinen, så måste George ligga med en av huvudpersonstjejerna. Just det, sex är det enda som kan rubba hans sinnestämning och därigenom bryta hans kontakt med maskinen.
Det är onekligen lite konstigt att sex skulle rubba Georges sinnestämning mer än de gånger han har varit nära döden under bokens gång…

Ett alternativt (och mindre snyggt!) omslag.

Som sagt i den gröna stycket så har boken många problem vad det gäller själva plotten och karaktärena. Den kokar över av idéer men utvecklar dem inte eller binder ihop dem särskilt bra.
På den positiva sidan så är boken.. ja, ehm, inte helt outhärdlig att läsa… Den har ständigt nya vändningar och kan vara rätt stämningsfull i sina miljöer och språk. Just det! Språket i boken är väldigt bra! Den är skriven på ett väldigt gammaldags sätt. Jag har oftast svårt för moderna böcker med gammalt språkbruk. De brukar kännas lite oäkta för mig. Som att författaren inte skriver med sin äkta röst utan konstlar till sig. Men Infernel Devices lyckas med att fånga en gammaldags klang på ett avslappnat sätt. Det finns även några karaktärer i boken som använder sig av ”modern” slang. (Varför avslöjar jag inte…) Kontrasten mellan dessa karaktärers moderna sätt att prata och Georges prat är väldigt lyckad.

Så det var en liten kort analys av min uppfattning om boken. Jag vet att det kom en mycket sen uppföljare till denna bok för nåt år sedan men den vet jag inget om och jag känner mig inte särskilt manad att läsa den. Faktiskt. Jag rekommenderar inte direkt denna bok heller om man inte känner sig tvungen att läsa den på grund av ”steampunk-allmänbildning” eftersom K.W Jeter var en av grundarna till genren.

Har nån av er läst denna bok?

Vad tyckte ni?

Advertisements

1 thought on “Infernal Devices av K. W Jeter

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.