Mad Max: fury road

Såg Mad Max: fury road för andra gången igår och den var precis lika fantastisk som första gången. ”Mad Max: Fury Road” är en postapokalyptisk actionfilm. Den är den fjärde delen i filmserien Mad Max men storyn i den är helt fristående. Mad Max: Fury Road är den första Mad Max-filmen på trettio år och rollen som Max har därför gått över från Mel Gibson till Tom Hardy.

Inga spoilers i detta inlägg så ni kan lugnt läsa vidare 🙂

Filmen utspelar sig i en värld som är ödelagd efter ett kärnvapenkrig. Max, som är en av många överlevare, blir tillfångatagen av tyrannen Immortan Joes armé. Samtidigt försöker hans fem fruar fly. De leds av den extremt coola Furiosa. Furiosa kidnappades av Joe som barn men minns sitt barndomshem och vill hjälpa fruarna att fly dit. De vill ha frihet och att deras barn ska slippa växa upp till Joes soldater. Max blir deras oväntade medhjälpare.

Obejktifiering är ett stort tema i filmen. Immortan Joe ser sina fruar och sina soldater som ägodelar. Kampen i filmen går därför djupare än bara ”Det finns en dum person vi måste bekämpa”. Kampen handlar om att få vara sin egen person och att vara fri.

Det som verkligen fänglar en med denna film är att varje sekund känns otroligt väl genomtänkt. Varje nytt klipp, varje övergång är snyggt gjord. Ljudeffekterna är också väldigt bra. En sak som jag verkligen gillar är att när någon är bredvid en explosion eller ett pistolskott så försvinner ofta ljudet och ersätts av en ringande ton en stund. Det gör att man som tittare känner det som karaktärerna känner. I verkligheten skulle förmodligen deras hörsel påverkas mer än bara genom ett kort ringande men det är ändå en effektfull detalj.
Vissa säger med besviken ton om denna film: ”Hela filmen är ju bara en enda lång biljakt! Blä!”
Jag säger med lycklig ton: ”Hela filmen är en enda awesome biljakt! Yay”
Antingen gillar man detta slags actionupplägg eller inte men jag älskade det. 🙂

Förutom att filmen är snyggt klippt och redigerad så är själva världen man kastas in i skruvad och otäck på ett extremt fascinerande sätt.
Ökenlandskapet, de slitna och förfallna miljöerna, de teatraliskt stylade bilarna…. Men inget i filmen är där bara för att det ser coolt ut. Alla detaljer, från Immortan Joes styling och hysteriska bilarna till den eldkastande gitarren (Don´t ask), hjälper till att bygga upp kulturen som växt fram. Immortan Joe har skapat en religion runt sig själv och alla extravaganser är där för att visa hans makt och gudomliga status. Han kontrollerar människorna genom deras tro på honom.
Religionen har Immortan Joe diktat ihop genom en märklig blandning av koncept från vår värld tagna ur sina riktiga sammanhang. Till exempel pratar de om Valhalla och mcfeast. 😛
Man kommer in i världen, hur den fungerar och är uppbyggd i princip på en gång i filmens början. Det behövs inte särskilt mycket dialog i denna film för att etablera världen, karaktärerna eller handlingen vilket är väldigt bra gjort.

Det finns stora debatter på nätet om hurvida denna film är feministisk eller inte. Svaret är förmodligen någonstans mitt emellan. Den har både positiva sidor och negativa sidor. På den negativa sidan så är fruarna i filmen väldigt svaga och platta karaktärer. Det enda man egentligen får veta om dem är deras motivation att bli fria. Vilket inte är en dålig motivation men lite mer personlighet hade inte skadat. De är inte heller särskilt bra på att fajtas utan är beroende av hjälp av Furiosa och Max.
Furiosa själv är en stark personlighet. Hon är modig och kämpar för det hon tror på. Hon är bra på att slåss och skjuta. Hon är den som hjälpt fruarna att fly. Men samtidigt så behöver Furiosa Maxs hjälp och råd för att slutligen lyckas uppfylla sina mål.
Vissa anser att detta i kombination med fruarnas svagheter drar ner de kvinnliga karaktärerna. Men samtidigt så vet jag inte om jag tycker att tjejerna i en film alltid måste vinna och slåss perfekt för att filmen ska vara feministisk. Jag vill istället se många tjejer med olika personligheter och talanger. Med både styrkor och svagheter. Det finns ju inte bara ett enda sätt att vara som människa och därför ska man visa variation mellan olika kvinnliga karaktärer också. Problemet är att många filmer (speciellt action) bara har en kvinnlig huvudroll. Vilket leder till att denna ensamma kvinna inte bara blir ännu en karaktär utan en ensam representant för ALLA kvinnor och då är det problematiskt om hon är svag och hjälplös. Men kvinnorna i Mad Max Fury Road är alla starka och modiga på olika sätt.
Så att de inte lyckas jämt och att vissa av dem inte kan slåss är bara realistiskt och bra.
Dock så kan jag hålla med om att Furiosa hade kunnat komma på den avgörande planen själv på slutet. För den plan hon har innan Max får henne på bättre tankar är verkligen osmart. 😛

En annan sak som kritiserats är att en karaktär (som från början är på de ondas sida och senare går över till de goda) har en antydd romans med en av fruarna. Eftersom han ursprungligen tänkte döda fruarna så är detta onekligen problematiskt. Samtidigt så tror jag poängen med denna karaktärs övergång från gott till ont är att visa att alla undersåtar till Immortan Joe på sätt och vis själva är offer då de är totalt hjärntvättade. Men även om så är fallet kanske det hade varit bättre att fokusera mer på vänskap och nya insikter än på en romantisk underton.

Se trailern ovan! Den ger en bra glimt av filmen!

Jag tycker mycket om Mad Max: Fury Road även om den inte är helt perfekt. Det är en väldigt flummig skruvad film som blandar allvar med random humor. Actionscenerna är otroligt snyggt gjorda. Det är definitivt en del datagjorda saker men mycket är verkligen gjort på riktigt vilket verkligen höjer filmen visuellt.

Jag rekommenderar den absolut!

Har ni sett / vill se Mad Max: fury road?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.