Dolly: A Ghost Story av Susan Hill

I dag ska vi ta en titt på skräckromanen ”Dolly: A Ghost Story” av Susan Hill skriven 2012. Jag blev ganska rejält besviken på denna bok tyvärr. Däremot älskar jag omslaget! Under ser ni min upplaga. Har ni någonsin sett något så vackert och creepy? Man ska inte döma ett omslag efter dess roman. 😉 Men nu över till min recension!

Boken handlar om Edward som minns när han som barn spenderade en sommar hos sin moster på landet tillsammans med sin kusin Leonora. Han märker snart att det är något konstigt med kusinen. Underliga saker händer omkring henne.
Edward ser ett läskigt ansikte vid Leonora när de ser på sina spegelbilder i vattnet. Edward hör mystisk barngråt om nätterna…. Något övernaturligt är på gång och det fortsätter jaga Edward och Leonora även in i vuxen ålder.

I det gröna stycket kommer det spoilers av typ hela plotten!
Varning! Varning! Se upp! Spoilers slåss!

Det finns så många plothål i denna bok! Den är som en ost! Eller egentligen är de kanske inte plothål utan snarare obesvarade frågor. Det är okej med böcker som lämnar vissa frågor öppna men det är inte okej med en bok som lämnar ALLA frågor öppna!

Låt mig förklara lite snabbt vad som händer.
Mostern bestämmer sig för att ge Leonora en docka eftersom det är det hon önskar sig mest av allt. Leonora har dock en tydlig bild av hur dockan ska se ut (som en indisk prinsessa) så när hon får en vanlig babydocka blir hon arg, slänger dockan över rummet så den går sönder och skriker av ilska. Edward tar med dockan till sitt rum och märker snart att han hör den gråta om nätterna. Samma mystiska gråt som han hörde innan dockan anlände. Så han begraver dockan på kyrkogården för att bli av med den. Åren går och när Edward och Leonora återvänder till huset som vuxna för att höra mosterns testamente så ärver Edward huset och Leonora får dockan hon hade sönder som liten. Tydligen har mostern inte reflekterat över att dockan försvann samma dag som den slogs sönder. Edward gräver upp dockan åt Leonora och de är chockade att se att den tycks ha åldrats. Den är ingen baby längre utan en gammal kvinna. De blir rädda och gräver ner dockan igen. Senare hittar Edward en annan docka i en affär som ser ut precis som den indiska prinsessa som Leonora en gång drömde om. Så han köper den men Leonora ger tillbaka den (dold i sin låda) och verkar illa berörd av presenten. Både Leonora och Edward gifter sig och får döttrar. Barnen drabbas i ung ålder av fruktansvärda sjukdomar som deformerar deras ansikten. Leonoras dotter ser ut precis som den begravda dockan och när Edward öppnar prisessdockans låda inser han att den dockan ser ut precis som hans dotter.

Sen är boken slut.

SLUT?????????

Hallå?!!!!!!!!!!!!

Vad var det för skumt med Leonora? Varför såg Edward ansiktet bakom henne i vattnet? Varför hörde han gråten? Hade Leonora en förbannelse över sig från början? Varför? Mycket i boken pekar på att Leonora fick förbannelsen över sig eftersom hon var så elak mot sin moster och slängde sönder dockan. (Snacka om hårt straff för ett barnsligt utbrott btw) Men det var ju uppenbarligen något skumt på gång med Leonora redan innan dockincidenten! Och varför drabbades Edward också av förbannelsen? Han var ju inget annat än snäll. Och varför drabbas Leonora och Edwards oskyldiga barn mest? Varför hittade Edward helt random en docka som ser ut precis som Leonoras drömdocka? Varför tycks den vara hemsökt redan när han ser den i affären? Det borde den ju inte ha kunnat vara om förbannelsen härstammade från Leonora. I want answers dammit and I want them NOW!

Så som jag skriver bland spoilersarna så faller denna bok på att den lämnar alldeles för mycket öppet på slutet. Boken är spännande och har väldigt creepy scener som gör att man bara måste läsa vidare. Men eftersom den slutar utan att besvara sina egna frågor så känns hela historien väldigt poänglös. Både i skräckfilmer och i skräckböcker så vill jag att de övernaturliga makterna ska ha någon form av motivation och mening. Det måste finnas en anledning till att de plågar huvudkaraktärerna. Inte att de bara gör saker random och utan mening.
Men jag hade ändå väldigt mysigt när jag läste denna bok. Som ni ser på bilden ovan satt jag på ett mysigt fik större delen av läsandet. Boken var underhållande hela tiden även om ”upplösningen” var riktigt dålig. Men på grund av det vackra omslaget så kommer boken få bo kvar i min boksamling. Den är bara SÅ SNYGG! *Magic klappar boken*

Har ni läst Dolly?

Håller ni med om mina tankar?

Tycker ni också att boken är otroligt snyggt designad?

Om ni gillar hemsökta och läskiga dockor så rekommenderar jag att kolla upp dessa inlägg på min andra blogg om det övernaturliga:

Annabelle: dockan besatt av en demon

Den hemsökta dockan Robert

Demoniska dockor

Dockan som åldrades

Advertisements

4 thoughts on “Dolly: A Ghost Story av Susan Hill

 1. Jag håller med dig fullt ut, Magic! Ett händelseförlopp ska inte bara beskrivas (= besvara frågor av typen: VAD hände? NÄR ägde detta rum?)

  En god berättelse ska helst också besvara frågan: HUR gick det till (inte bara på generalistisk utan även på detaljistisk nivå)?

  Ska resultatet bli riktigt bra/läsvärt, krävs det dessutom att skribenten lägger sig vinn om att (åtminstone försöka) förklara VARFÖR det som hände faktiskt inträffade.

  Annars blir läsupplevelsen av det slag som du beskriver, Magic! Dvs man känner sig som läsare mer eller mindre lurad på konfekten.

  Jag förstår din besvikna reaktion, inte minst därför att du själv, när du bloggar (såväl här som på din andra magi-blogg), går in för att beskriva VAR-NÄR-HUR samt också just frågan VARFÖR.

  Det är för övrigt därför som jag tycker om att följa ditt bloggande. Du ger dina följare/läsare något att fundera över OCH kastar samtidigt ut några härliga, saftiga köttben till dem (oss) för att stimulera hens (vår) fantasi ytterligare.

  Med andra ord: Det är den sortens stimulans som gör ditt bloggande så spännande och intressant. Du, om någon, behärskar konsten att väcka intresse med ditt berättande genom att på samma gång föreslå förklaringar till det som just har beskrivits, varvid du ödmjukt som vanligt inte gör anspråk på att dina lanserade förklaringsförslag måste vara de enda tänkbara. Utan du synes snarare vilja lyfta fram dem mer i syfte att göra de här “köttbenen”, som du bjuder på, ännu smakligare för läsarna. En svår konst som kräver inte bara ödmjukhet utan också omtänksamhet samt en vilja att bjuda dina följare på något riktigt gott (i läsväg).

  Nu förstår du kanske bättre, Magic, varför jag så ofta ger dig epitet som glädjespridare och trivselskapare eller kallar dig för PADSO (Prinsessan Av Det Skrivna Ordet). Du visar med eftertryck, att pennan är överlägsen svärdet när det gäller att få folk att bli intresserade av sådant som intresserar och fascinerar dig själv.

  Till sist: Hur många sidor är boken på? Vet du något mer om författarinnan Susan Hill?

  • Hej bbnewsab!
   Eller hur! Det var verkligen synd. Boken kändes lovande väldigt länge men fler och fler mysterier uppkom och när det var kanske en fjärdedel kvar tänkte jag: “allt hänger på att allt binds ihop i slutet” vilket det tyvärr inte gjordes. 😛
   Tack så mycket! 😀 Roligt att jag lyckas bättre än Dolly-boken 😀
   Boken är bara 153 sidor lång. Så den tog bara en dag att läsa vilket var skönt. Vet inte mycket om Susan Hill men efter vad jag förstår är hon en av de kändare skräckförfattarna 🙂

 2. Hm… kanske är de som är bakom förbannelsen bara elaka? typ som magicman i “Adventure time”, han gör hemska saker för skoj, så kanske därför plågades Edward? Och därför bestraffades Leonora så hårt för en ganska oviktig liten utbrott. SKulle självklart vara en kass motivering ändå 🙂
  Påtal om den fina omslaget, här är en hel artikel om kassa böcker med vackra omslag: http://www.fangsforthefantasy.com/2012/01/cover-snark-when-we-wish-we-could-judge.html

  • Hej Maaretta!
   Jo kass motivering men bättre än ingen motivering ^^
   Åh det känns ibland lite söligt med vackra omslag på dåliga böcker haha XD Kul länk! Tack för den 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s