London after midnight (1927)

Idag ska vi ta en titt på en mytomspunnen stumfilm från 1927: London after midnight. En film som har en av de mest snyggt gjorda vampyrerna någonsin.

Detta blir ett annorlunda inlägg då jag inte kan prata om den faktiska filmen eftersom den inte längre finns att få tag på. Den sista kända kopian dog i en brand i MGMs valv 1967 *Magic gråter*
Men 2003 gjordes en film på 40 minuter av Rick Schmidlin och det är den som jag sett och kommer prata om här. Man har han använt sig av orginalmanuset till filmen och återskapat den genom de stillbilder som finns kvar. Alltid något även om det så klart varit bättre om den riktiga filmen funnits kvar. Men, men…. Snyft.

Rekonstruktionen måste berömmas för den är verkligen bra gjord. De har klippt och mixat stillbilderna på ett väldigt snyggt sätt så att filmen får ett bra flyt i sig. Musiken till är också väldigt passande och höjer känslan i de olika scenerna.
Historien i ”London after midnight” fokuserar på mysteriet kring ett självmord som misstänkts vara ett mord. Saker och ting blir ännu mer underliga när det fem år senare dyker upp två skumma karaktärer som kanske är vampyrer. Finns det en koppling mellan dem och självmordet?
”London after midnight” är en slags blandning mellan mordgåta och skräck med en väldigt bra twist på slutet. Jag hade aldrig kunnat gissa vad som skulle hända.
Men det absolut bästa och mest sevärda i filmen är Lon Chaneys vampyrkaraktär. Bara se på honom på bilden under! Kolla in de där onda ögonen! Det taggiga leendet! Har ni någonsin sett något så fantastiskt?

Tillåt mig vara en fangirl för ett ögonblick för jag älskar verkligen denna karaktärsdesign. Tycker den är kreativ. Kontrasten mellan de monstruösa tänderna och de tjusiga kläderna och topphatten gör honom både skrämmande och flott. Tänderna får honom att kännas omänsklig medan kläderna förmänskligar honom. Det skapar en väldigt effektfull motsägelsefullhet kring karaktären.
Lon Chaney uppnådde sin förvandling till vampyr genom att använda formad ståltråd som han la runt ögonen likt en monokel. Detta skapade de insjunkna ögonen. Tänderna slipade han till spetsar… nej, skojar bara! Det är löständer! X)
Lon Chaney är för övrigt rent allmänt känd som ”mannen med tusen ansikten” just eftersom han transformerade sig så totalt med hjälp av smink i filmer som ”The Hunchback of Notre Dames” (1923) och ”The Phantom of the Opera” (1925).

Min lilla samlarfigur av Lon Chaneys vampyr. Så söt, så söt ❤

Avslutningsvis så vill jag säga att jag verkligen rekommenderar rekonstruktionen av ”London after midnight”. Storyn är väldigt bra och trots att det bara finns stillbilder kvar så är de väldigt snygga, stämningsfulla och bra ihopsatta. Ni kan se filmen HÄR.

Har ni sett / vill se ”London after Midnight”?

Advertisements

3 thoughts on “London after midnight (1927)

 1. missmagicgirl Post author

  Hej!
  Åh, stort tack för länken! jätteintressant! The Cabinet of doctor Caligari är faktiskt en av mina favoritfilmer någonsin. Har en stor poster av den på väggen hemma och har sett filmen sådär uppåt tio gånger 😀
  Det är (som du anar) den filmen som jag döpt min blogg efter. Kommer lugnt komma ett inlägg om den snart 🙂

  Reply
 2. missmagicgirl Post author

  Ja, precis. Jag hade varit intresserad ett bra tag o ville veta mer. Kursen var dock bara tre dagar. Jag också en kompis åkte iväg och bodde på en kursgård i tre dagar. Det var mysigt, intensivt men också rätt kortfattat. Skulle gärna gå någon längre kurs 🙂
  Åh, tack! Så roligt att bloggen är rolig att läsa! 😀
  Tack så mycket för länken. Mycket intressant. Men stackars Charlotte! obesvarad kärlek är något av det mest smärtsamma 😦

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.