Marvel: Civil war

I dagens inlägg ska vi ta en titt på Civil War-historien i förlaget Marvels serieuniversum. Civil War är en serietidning på 7 nummer skriven av Mark Miller 2006. Men eftersom Marvels historier ofta pågår i samma universum så påverkade Civil War-historien större delen av Marvels andra serier. Det finns därför flera hundra kompletterande serier till Civil war-historien. Civil War fokuserar på vad som händer när superhjältarna inte längre får gömma sig bakom sina hemliga identiteter utan tvingas registrera sina identiteter hos regeringen. Hela detta inlägg kommer innehålla stora spoilers!

(Se upp! Spoilers stjäl dina saker!)

(detta inlägg är för dem som är insatta i Marvels universum och har lite grundkunskaper om karaktärerna)

Civil Wars handling i korta drag: En grupp hjältar kallade ”New Warriors” ger sig på ett gäng skurkar. En av skurkarna tappar kontrollen över sina explosiva superkrafter vilket leder till att flera kvarter exploderar. 600 civila dör. Denna tragiska händelse är det sista som behövs för att misstänksamheten mot människor med superkrafter ska koka över. Snart införs en lag som säger att alla personer med superkrafter måste registrera sig hos regeringen eller fängslas. Slut på superhjältar som tar lagen i egna händer med andra ord! Vissa hjältar tycker detta är bra. Ironman blir ansiktet utåt för regeringens nya lag. Andra hjältar, ledda av Captain America, tycker att registreringen är ett intrång i deras mänskliga rättigheter. Snart utlöses fullt krig mellan de hjältar som är för registreringen och de som är emot. Captain America och Ironman, som brukade vara vänner, står plötsligt emot varandra. Allt kulminerar till slut i en stor fajt under vilken Captain America till sist inser att hans kamp bara har lett till död och elände. Så han ger upp och häktas. Utanför rådhuset blir han skjuten av en gammal fiende som gömt sig i folkmängden. Ironman och Captain America skiljs som ovänner och Civil War slutar med att Ironman sitter böjd över Capten Americas döda kropp medan han inser att kampen inte var värd sitt pris. Jag varnar för att de kommande bildern är hjärtskärande!

Jag tyckte att Civil War verkade intressant till en början. Men ju fler serier jag läste desto sämre tyckte jag om den. Själva historien känns väldigt tillkrystad och många karaktärer (särskilt Captain America och Ironman) känns extremt out of charakter. Konflikten känns inte realistisk.Till en början verkar idén med registreringen av superhjältar bra. Superhjältars kallelse är ju att hjälpa de människor som inte har superkrafter. Om vanliga människor börjar känna misstänksamhet mot hjältarna så ligger det i allas intresse att superhjältarna visar sina goda intentioner genom att registera sig hos regeringen. Då lyder hjältarna under den regering som väljarna har röstat fram och alla kan leka snällt i solskenet och äta kakor. Eller hur? Problemet är att genom att tvinga superhjältarna att registrera sig så tvingar man dem också att utsätta sig för en stor risk. Regeringens databas av hjältarnas identiter kan alltid bli hackad eller på annat sätt avslöjad. Detta försätter hjältarnas nära och kära i fara. Kidnappning och utpressning är bara förnamnen. Sen finns det också något lite obehagligt i att man måste registrera sig enligt lag på grund av sina superegenskaper eller bli fängslad. Därigenom borde det vara rätt enkelt för vem som helst att förstå att inte alla superhjältar skulle gå med på detta. Att sätta hårt mot hårt (registering eller fängelse) är lika med att sätta igång fullt krig. Och att medvetet sätta igång krig med människor som kan magi, kan övervinna alla fysikens lagar och har övermänsklig styrka är idiotiskt. Det är inte värt riskerna. Att dessutom hålla såna supermänniskor fängslade resten av deras liv är en extremt orealistisk plan. Vilken dumbom som helst kan fatta att det är den sämsta idén sen… ja, sen idén att förbjuda skivat bröd. *magic låtsas bläddra i en historiebok och se kunnig ut*

Genom Civil War-konflikten så blir det också plågsamt tydligt hur illa Marvels värld (fylld av superhjältar och skurkar) skulle fungera IRL. Att ha tusentals supermänniskor som ständigt tar lagen i egna händer skulle skapa kaos. För man skulle aldrig kunna dela upp folk i ”god guys” och ”bad guys” och därigenom hålla någon form av balans. Alla skulle slåss för det som de ansåg var rätt. Spreta åt alla håll och förmodligen skulle anarki utbryta. Men det är en sån där sak man kan bortse från som serietidningsläsare i vanliga fall. Men konflikten i Civil War gör att man börjar fundera över det och då börjar hela Marvels universum att knaka i fogarna….

Förutom att grundkonflikten är problematisk så är utförandet av historien inte särskilt bra heller. Från början kan man som läsare inte göra annat än att heja på Captain America. Ironman är en riktig skitstövel genom hela serien. Han lurar Captain America när den senare faktiskt försöker lösa det hela genom att prata. Han tillåter pro-registreringsidan att ta hjälp av kända superskurkar för att få mer muskelkraft. Men på slutet vinner ändå den sida som varit för registreringen. Captain America ger upp och av någon obegriplig anledning så ger alla som varit emot registrering också upp då. Vilket känns som ett alldeles för snabbt och enkelt slut.

Jag förstår att denna serie ville filosofera kring vad som är rätt att välja av frihet eller säkerhet. Vill vi vara trygga och bli kontrollerade eller vill vi vara fria men därigenom också mindre trygga? Jag tror att serien slutar som den gör eftersom den varken vill ge den ena eller den andra sidan rätt. Den vill sluta i en moralisk gråzon och låta läsaren bestämma själv. Vilket är bra. Det enda serien med säkerhet säger är att båda sidorna hade fel sätt att driva fram sin åsikt på. Man löser inget genom våld. Make love not war, people!

Om man vill beskriva en konflikt mellan frihet och säkerhet så är inte en superhjältevärld den rätta. Serien känns därför väldigt tillkämpad och karaktärerna måste bete sig helkonstigt för att tvinga historien vidare i ”rätt” riktning. Så trots att det finns bra grundidéer (Att ha två sympatiska karaktärer i ett krig emot varandra för att båda har goda intentioner är rätt brilljant) så funkar inte upplägget som helhet.

Har ni läst Civil War / vill läsa?

Håller ni med i min kritik?

Advertisements

4 thoughts on “Marvel: Civil war

 1. Tack för en, som vanligt, tankeväckande bloggartikeltext, Magic!

  Tyvärr har jag inte hört talas om denna Marvel-serie tidigare, så jag har ett antal frågor om densamma, vilka jag hoppas att du kan besvara (om du har tid och lust).

  1) Var det från början meningen att det skulle bli blott sju nummer?

  2) Vet du något mer om denne Mark Miller, som du säger har skrivit serien? Till exempel vilken religiös, filosofisk världssyn och/eller politisk samhällssyn han har?

  3) Är det korrekt uppfattat av mig, att serien närmast kan beskrivas som en dystopi, alltså motsatsen till utopi?

  4) Figurerar de superhjältar som förekommer i serien också i andra seriealbum eller är de unika för just denna sjualbumsserie?

  5) Finns kända superhjältar i seriernas värld med i Civil War, typ Stålmannen, Läderlappen, Spindelmannen, Harley Quinn och allt vad de nu kan tänkas heta? Om inte, vad kan förklaringen vara till deras utelämnande (kanske en copyrightfråga)?

  6) Du skriver att regeringen beslutat att fängsla de superhjältar som inte går med på att låta sig registreras. Men kan man verkligen låsa in en superhjälte, så att han inte kan komma ut i friheten igen? Dvs kan man vara superhjälte utan att samtidigt vara “utbrytarkung”?

  7) Vad vet man mer om den så kallade “regeringen”? Är det bara ren slump att jag får vibbar till Orwells “Djurfarmen” och Karin Boyes “Kallocain”, när jag läser din intressanta text, Magic?

  8) TYcker du att det finns olika religiösa och moraliska undertoner i denna serie (striden mellan det goda och onda är ETT exempel på vad jag menar med uttrycket “religiösa och moraliska undertoner”)? Vilka har du i så fall funnit?

  9) Har serien givit upphov till några alternativa slut på berättelsen/historien? Jag tänker på den litterära genre som kallas för kontrafaktisk historieskrivning; se: http://sv.wikipedia.org/wiki/Kontrafaktisk_historia . (I den artikeln kan du för övrigt se en förteckning över kontrafaktisk skönlitteratur, böcker som du med tanke på din beläsenhet kanske redan har läst). Genren i fråga räknas som regel till en underavdelning till science fiction

  Jag nöjer mig med dessa frågor, enär jag vet att du har mycket att göra om dagarna och kvällarna. Och du behöver som sagt inte kommentera/besvara de här frågorna, om du inte vill eller hinner.

  På tal om superhjältar, så vill jag slutligen tipsa dig (och andra intresserade läsare) om hur superhjältar kan delas in i olika kategorier, typer, ursprung, förmågor, “arbetsuppgifter”, målsättningar etc, en typindelning som sedan i sin tur kan underkastas såväl rent litterär som moralfilosofisk och/eller religiös analys. Kolla in vad som står att läsa här: http://en.wikipedia.org/wiki/Superhero .

  Där kan du säkert få uppslag till dussintals med egna superhjälte-analyser, Magic!

  Än en gång stort TACK för att du delar med dig av dina läsupplevelser! Jag ser redan fram emot nästa blogginlägg från dig!

  • Hej bbnews!
   Tack själv! Roligt att du gillade inlägget 🙂 Låt mig besvara frågorna du har. 🙂

   1) Ja, det var tänkt som en miniserie från början.

   2) Nej, tyvärr. Borde kolla upp det. Det vore intressant. 🙂

   3) Absolut. Det blir ju en väldigt mörk samhällsbild i den när hjältar som brukade göra goda saker plötsligt jagas och fängslas. Så absolut.

   4) Ja, hjältarna figurerar i otaliga serier. Så här är det: Marvel är ett bolag som har byggt upp en hel värld av hjältar. Ironman och Captain america har funnits med sen 40-talet och figurerat i otaliga serier sen dess. Marvels hjältar lever alla i samma värld så även i de serier som bara handlar om Ironamn eller spiderman så refereras det till de andra hjältarna i universumet. Sen finns det lite alternativa universum också men även i dem lever alla hjältar som marvel har hittat på i samma värld.

   5) Marvel äger kända hjältar så som Iromna, Captain America, Hulken och Spiderman (plus tusentals till…) De hjältar du nämner så som Harley Quinn, stålmannen, och Batman tillhör ett annat bolag. DC. DC har precis som marvel ett eget universum där alla deras hjältar samlever. 🙂

   6) De har i serien special fängelser som ska kunna fängsla även en superhjälte.

   7) Regeringen i marvel är en motsvarighet till den amerikanska regeringen. Marvels serier tar plats i ett alternativt USA. DCs serier däremot tar plats i en egen värld. Men Marvels hjältar bor i tillexempel New York osv. Så det är väl en mörk version av vår värld som man stöter på i Civil War.

   8)Hmm, vissa kanske Men inte mer än det finns i vilken ont vs gott historia som helst. Denna serie är nog mer politisk….

   Hoppas frågorna hjälpte 🙂 kanske borde skriva ett grundläggande inlägg om Marvel och DC som jag kan referera till när jag skriver om olika hjältar. Vad tror du om det?

   Tack för länken 🙂

 2. Har jag berömt dig för din pedagogiska talang, Magic? Annars tar jag tillfället i akt att göra det nu. 🙂

  Hursomhelst: Ett stort TACK för dina klargörande svar! Fast ska jag tolka uteblivet svar på min fråga nr 9 som att du för närvarande inte känner till några uppföljare (innehållande så kallad kontrafaktisk historieskrivning) till den här CIVIL WAR-serien?

  Fast i så fall tycker jag att det hela är lite märkligt, inte minst med tanke på den “korsbefruktning” som du skriver att Marvels serievärld inbjuder till och som alltså yttrar sig i att olika superhjältar kan dyka upp, “gästspela”, i varandras serier.

  En rimlig förklaring till frånvaron av kontrafaktiskt historieskrivning skulle kunna vara, att CIVIL WAR-serien erhöll ett ganska ljummet mottagande. Jfr med din egen relativt njugga och dissande syn på seriens plott med mera.

  Till sist en helt annan sak: Captain America blev ju dödad i CIVIL WAR-serien. Innebär det att han inte längre kan gästspela i andra Marvel-serier?

  Eller man löser kanske detta dilemma som man gjorde i tv-såpan DALLAS, dvs den döda rollfiguren dyker snart upp igen och tittarna (i detta fall läsana) får lite kortfattat veta, att det där avsnittet, i vilket rollfiguren omkom/dog/dödades, var blott en otäck mardröm?

  Alternativt kan man förstås göra som i serietidningen FANTOMEN, dvs innehållet i den serien kan fritt växla mellan nutid och dåtid, dvs plottarna följer ingen bestämd kronologisk ordning i tidspilens riktning utan kan när som helst utgöra avsnitt, som tar upp gamla (men men hittills opublicerade) händelser.

  Eller varför inte som i Kalle Anka, där ju ingen av seriefigurerna åldras, utan knattarna tycks ha fastnat i barnaåren, och farbror Joakim kommer aldrig att drabbas av demens eller andra åldersrelaterade sjukdomar.

  På tal om det, så erinrar jag mig nu, att Blondie och Dagobert Krikelin faktiskt åldras i sin serie. Men det är en extremt långsam åldrandeprocess. Tydligast märks detta på deras barn, vilka alltså sakta, sakta växer upp och blir lite äldre med tiden.

  Apropå det, nu dök denna tanke/fundering upp hos mig: Har du också noterat att när man befinner sig i sömnens drömfas, så tycks mycket i dessa REM-drömmar utspelas i extremt långsamt tempo även där. Som när man i drömmen ska fly undan en elak angripare, och man flyr så sakta att det verkar finnas klibbig sirap på underlaget som försvårar och hindrar ens framfart. Har du samma erfarenhet i dina drömmar, Magic, som jag har från mina? Alltså att tiden som regel går långsammare i drömmens värld än IRL?

  Till sist: Din fundering om att skriva och på bloggen publicera en grundläggande referensartikel om hur Marvels och DCs “universum” ser ut och fungerar, sett bland annat med superhjältarnas och andra återkommande rollfigurers egna ögon. är ännu en av dina så många utmärkta idéer, Magic!

  Detta skulle absolut vara till glädje och hjälp för oss läsare/följare, eftersom vi inte alltid känner till i vilken miljö/omgivning olika rollfigurers liv utspelas. Faktiskt var det delvis det här jag själv hade i tankarna, när jag tipsade dig om superhjältetypologi-länken i min förra kommentar. 🙂

  • Tack, bra att det var tydligt 🙂
   Oj, missade den frågan. Eftersom marvels serier tar plats i samma universum så är alla serier som gavs ut efter civil war efterföljare.
   Captain america återupplivades senare. Nästan ingen karaktär som dör i marvel är död för alltid. De kommer alltid tillbaka på ett eller annat sätt.
   Därför tar fansen det inte så allvarligt. Det brukar kallas för “marvel-död” en död man kan återvända från hahah ^^
   Det är lite intressant det där med åldrande i serietidningar. Det verkar vara olika för olika karaktärer i marvel. Tillexemepl spiderman har gått från tonåring till småbarnspappa medan ironman inte verkar ha blivit äldre alls. Lite lustigt haha XD
   Hmm, jag har hört många berätta om drömmar där det går långsamt men har faktiskt själv aldrig haft nån. Händelser går i en rasande fart i mina drömmar. Jag brukar kunna springa bort fort om jag blir jagad i en dröm. Men för det mesta flyr jag inte utan slåss hahah XD
   Vad kul då ska jag skriva ett sådant inlägg 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s