Marvel: Civil war

I dagens inlägg ska vi ta en titt på Civil War-historien i förlaget Marvels serieuniversum. Civil War är en serietidning på 7 nummer skriven av Mark Miller 2006. Men eftersom Marvels historier ofta pågår i samma universum så påverkade Civil War-historien större delen av Marvels andra serier. Det finns därför flera hundra kompletterande serier till Civil war-historien. Civil War fokuserar på vad som händer när superhjältarna inte längre får gömma sig bakom sina hemliga identiteter utan tvingas registrera sina identiteter hos regeringen. Hela detta inlägg kommer innehålla stora spoilers!

(Se upp! Spoilers stjäl dina saker!)

(detta inlägg är för dem som är insatta i Marvels universum och har lite grundkunskaper om karaktärerna)

Civil Wars handling i korta drag: En grupp hjältar kallade ”New Warriors” ger sig på ett gäng skurkar. En av skurkarna tappar kontrollen över sina explosiva superkrafter vilket leder till att flera kvarter exploderar. 600 civila dör. Denna tragiska händelse är det sista som behövs för att misstänksamheten mot människor med superkrafter ska koka över. Snart införs en lag som säger att alla personer med superkrafter måste registrera sig hos regeringen eller fängslas. Slut på superhjältar som tar lagen i egna händer med andra ord! Vissa hjältar tycker detta är bra. Ironman blir ansiktet utåt för regeringens nya lag. Andra hjältar, ledda av Captain America, tycker att registreringen är ett intrång i deras mänskliga rättigheter. Snart utlöses fullt krig mellan de hjältar som är för registreringen och de som är emot. Captain America och Ironman, som brukade vara vänner, står plötsligt emot varandra. Allt kulminerar till slut i en stor fajt under vilken Captain America till sist inser att hans kamp bara har lett till död och elände. Så han ger upp och häktas. Utanför rådhuset blir han skjuten av en gammal fiende som gömt sig i folkmängden. Ironman och Captain America skiljs som ovänner och Civil War slutar med att Ironman sitter böjd över Capten Americas döda kropp medan han inser att kampen inte var värd sitt pris. Jag varnar för att de kommande bildern är hjärtskärande!

Jag tyckte att Civil War verkade intressant till en början. Men ju fler serier jag läste desto sämre tyckte jag om den. Själva historien känns väldigt tillkrystad och många karaktärer (särskilt Captain America och Ironman) känns extremt out of charakter. Konflikten känns inte realistisk.Till en början verkar idén med registreringen av superhjältar bra. Superhjältars kallelse är ju att hjälpa de människor som inte har superkrafter. Om vanliga människor börjar känna misstänksamhet mot hjältarna så ligger det i allas intresse att superhjältarna visar sina goda intentioner genom att registera sig hos regeringen. Då lyder hjältarna under den regering som väljarna har röstat fram och alla kan leka snällt i solskenet och äta kakor. Eller hur? Problemet är att genom att tvinga superhjältarna att registrera sig så tvingar man dem också att utsätta sig för en stor risk. Regeringens databas av hjältarnas identiter kan alltid bli hackad eller på annat sätt avslöjad. Detta försätter hjältarnas nära och kära i fara. Kidnappning och utpressning är bara förnamnen. Sen finns det också något lite obehagligt i att man måste registrera sig enligt lag på grund av sina superegenskaper eller bli fängslad. Därigenom borde det vara rätt enkelt för vem som helst att förstå att inte alla superhjältar skulle gå med på detta. Att sätta hårt mot hårt (registering eller fängelse) är lika med att sätta igång fullt krig. Och att medvetet sätta igång krig med människor som kan magi, kan övervinna alla fysikens lagar och har övermänsklig styrka är idiotiskt. Det är inte värt riskerna. Att dessutom hålla såna supermänniskor fängslade resten av deras liv är en extremt orealistisk plan. Vilken dumbom som helst kan fatta att det är den sämsta idén sen… ja, sen idén att förbjuda skivat bröd. *magic låtsas bläddra i en historiebok och se kunnig ut*

Genom Civil War-konflikten så blir det också plågsamt tydligt hur illa Marvels värld (fylld av superhjältar och skurkar) skulle fungera IRL. Att ha tusentals supermänniskor som ständigt tar lagen i egna händer skulle skapa kaos. För man skulle aldrig kunna dela upp folk i ”god guys” och ”bad guys” och därigenom hålla någon form av balans. Alla skulle slåss för det som de ansåg var rätt. Spreta åt alla håll och förmodligen skulle anarki utbryta. Men det är en sån där sak man kan bortse från som serietidningsläsare i vanliga fall. Men konflikten i Civil War gör att man börjar fundera över det och då börjar hela Marvels universum att knaka i fogarna….

Förutom att grundkonflikten är problematisk så är utförandet av historien inte särskilt bra heller. Från början kan man som läsare inte göra annat än att heja på Captain America. Ironman är en riktig skitstövel genom hela serien. Han lurar Captain America när den senare faktiskt försöker lösa det hela genom att prata. Han tillåter pro-registreringsidan att ta hjälp av kända superskurkar för att få mer muskelkraft. Men på slutet vinner ändå den sida som varit för registreringen. Captain America ger upp och av någon obegriplig anledning så ger alla som varit emot registrering också upp då. Vilket känns som ett alldeles för snabbt och enkelt slut.

Jag förstår att denna serie ville filosofera kring vad som är rätt att välja av frihet eller säkerhet. Vill vi vara trygga och bli kontrollerade eller vill vi vara fria men därigenom också mindre trygga? Jag tror att serien slutar som den gör eftersom den varken vill ge den ena eller den andra sidan rätt. Den vill sluta i en moralisk gråzon och låta läsaren bestämma själv. Vilket är bra. Det enda serien med säkerhet säger är att båda sidorna hade fel sätt att driva fram sin åsikt på. Man löser inget genom våld. Make love not war, people!

Om man vill beskriva en konflikt mellan frihet och säkerhet så är inte en superhjältevärld den rätta. Serien känns därför väldigt tillkämpad och karaktärerna måste bete sig helkonstigt för att tvinga historien vidare i ”rätt” riktning. Så trots att det finns bra grundidéer (Att ha två sympatiska karaktärer i ett krig emot varandra för att båda har goda intentioner är rätt brilljant) så funkar inte upplägget som helhet.

Har ni läst Civil War / vill läsa?

Håller ni med i min kritik?

Advertisements

One thought on “Marvel: Civil war

 1. missmagicgirl Post author

  Tack, bra att det var tydligt 🙂
  Oj, missade den frågan. Eftersom marvels serier tar plats i samma universum så är alla serier som gavs ut efter civil war efterföljare.
  Captain america återupplivades senare. Nästan ingen karaktär som dör i marvel är död för alltid. De kommer alltid tillbaka på ett eller annat sätt.
  Därför tar fansen det inte så allvarligt. Det brukar kallas för “marvel-död” en död man kan återvända från hahah ^^
  Det är lite intressant det där med åldrande i serietidningar. Det verkar vara olika för olika karaktärer i marvel. Tillexemepl spiderman har gått från tonåring till småbarnspappa medan ironman inte verkar ha blivit äldre alls. Lite lustigt haha XD
  Hmm, jag har hört många berätta om drömmar där det går långsamt men har faktiskt själv aldrig haft nån. Händelser går i en rasande fart i mina drömmar. Jag brukar kunna springa bort fort om jag blir jagad i en dröm. Men för det mesta flyr jag inte utan slåss hahah XD
  Vad kul då ska jag skriva ett sådant inlägg 🙂

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.