Steampunkkortfilmer

I dagens inlägg ska vi diskutera olika kortfilmer som på ett eller annat sätt passar in i steampunkestetiken. (Tänker ni ”vad sjutton är steampunk?” Då kan ni klicka HÄR och läsa mitt inlägg om det.)

Invention of Love: är en vacker men sorglig kärlekshistoria. Den filosoferar kring hur det artificiella aldrig kan ersätta det äkta. Hela filmen är animerad som ett skuggspel vilket jag tycker passar känslan i filmen bra. Soundtracket är väldigt intressant då det finns långa tysta partier när man bara hör klicket av kugghjul. (Test: du är en äkta steampunkare om ditt hjärta smälter när du hör ljudet av klickande kugghjul!) Sen finns det vacker instrumental musik också som blir extra effektfull på grund av de tysta partierna.

Steampunknivå: Steampunknivån är hög på denna. Hela filmens fokus ligger ju på urverksteknologi. Jag ger denna 4 av 5 steampunkpoäng.

The Lost Thing: Detta är en väldigt rörande film om vilsenhet. Den handlar om en pojke som hittar en märklig varelse på stranden han sen försöker hjälpa.
Den är poetisk och miljöerna och animationen är fantastiska. Verkligen atmosfäriska och fascinerande att vistas i.
Det känns som om denna film lätt skulle kunna bli en långfilm. Det finns flera historiespår som lätt hade kunnat utvecklas mer. Så som den onda organistationen som samlar in sånt som är ”lost”…

Steampunknivå: Det enda steampunkiga i denna film är varelsen själv. There are gears I tell you! Och även tentakler! (Av någon anledninga så är tentakler väldigt steampunkigt. Ingen vet varför och man är inte heller tillåten att fråga 😉 )
Bara 2 / 5 på steampunkskalan men väldigt sevärd ändå! 🙂

Steampunk Coração de lata‬: Detta är en spelfilm. Skådisarna är underbart klädda (Ge mig deras kläder! Morr!) och historien är söt. Man märker dock att det är låg budget. (Haha fajtscenen liksom…) Men det gör inget. Twisten i slutet är bra och jag gillade musiken som inte var särskilt steampunkig men ändå gav rätt stämning.

Steampunknivå: Riktigt hög! 5/5 🙂 Det finns steampunkläder, urverkshjärtan och annat trevligt.

Escape: En fantastiskt vacker film som går att tolka på flera olika sätt. Jag tolkar det som historien om en person som tar sig ur en depression eller en svår livsituation och hittar hopp. Animationen är helt fantastisk. Den mörka staden är så fantasieggande och obehaglig. Jag gillar kombinationen av teckning och foto. Musiken är också perfekt och matchar filmens händelser.

Steampunkfaktor: Hmm, ja det finns en del kugghjul i bakgrunden… (Yay?) Jag skulle nog säga att steampunknivån är 0,5 men filmen är så hemskt vacker att jag ville ta med den på listan ändå :3

‪”Tea Time” Steampunk Short Film‬: Detta är en riktigt humoristisk spelfilm. Den handlar om en viktoriansk ung dam som är en galen uppfinnare på fritiden (vem är inte det? 😉 ) Filmen är väldigt snyggt gjord. Påkostade miljöer och underbara kläder. Söt historia och slutet är väldigt kul. (Vill ha alla kläder här med! Ghaa!!!)

Steampunknivå: 5 / 5. Steampunkkläder och -vapen. En galen uppfinnare och viktorianska London. Mycket att älska!

Doll face: Jag vet inte riktigt vad som pågår i här men den är cool, Okej? Det är en väldigt vacker dataanimation med hög creepyhetsfaktor. (Det händer egentligen inget läskigt men stämningen i den är bara allmänt: hu!)
Denna film går definitivt att tolka på olika sätt. Jag tror att filmen handlar om ouppnåeliga skönhetsideal och gränserna mellan maskin och människa.

Steampunknivå: jag skulle bara ge denna 1 / 5 på steampunkskalan. Det enda stempunkiga är att det är en kugghjulsrobot.

Just glue some gears on it (and call it steampunk): ja, jag vet! Detta är fusk för det är ingen kortfilm utan en musikvideo. Men den är ju för sjutton klassisk! För att inte nämna superbra och kul! Låten är en kritik mot trenden att klistra kugghjul på random föremål och vara helt: ”Nu är denna Barbie steampunk eftersom hon har ett kugghjul på näsan!” Sådant beteende uppskattas inte av sångaren i denna video. Oh, nej! Hur kul videon än är så håller jag dock inte med den helt. Jag tycker vissa saker med påklistrade kugghjul är väldigt fina faktiskt. ^_^;;; Så jag tycker det är okej ibland.

Steampunknivå: 5/5 eftersom den ju rätt ut diskuterar steampunkgenren 🙂

Steampunk movie: Detta är en hemskt söt och vacker film. Den är berättad som en saga och handlar om relationen mellan far och son. Den växlar mellan spelfilm och animation.

Steampunknivå: Filmen heter ”steampunk movie” vilket ju verkligen är som att be om en femma. Men jag ger den bara en trea. Varför? Jo för att steampunk är 1800-tals sciencefiction och det finns inga direkta scifielement i denna. Huvudpersonen gör klockor vilket så klart ger steampunkvibbar. Men urmakeri är inte i sig steampunk. Eftersom alla kläder och miljöer ser ut som något från steampunkkonst så får den ändå en trea. ^_^

Ja, det var lite kortfilmer som ni kan njuta av när ni känner att vardagen behöver mer steampunk (vilket är ALLTID!).

Vilken av filmerna tycker ni var mest intressant?

Har ni något tips på någon steampunkig kortfilm som jag missat?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.