Tankar om Harley Quinn och hennes serier.

En av mina favoritseriekaraktärer är Harley Quinn från DC´s universum. 🙂 Hon är busig, ond, flummig och allmänt intressant.
I dagens inlägg ska vi gå igenom (en del) av hennes olika serieinkarnationer och undersöka vad som gör henne så fängslande.

Harley Quinn ser klassiskt ut så som på bilden ovan och är en superonding. Hon dök först upp på tv i ”Batman: The Animated series” som flickvän och ”partner in crime” åt Batmans ärkefiende Jokern. Hon blev så populär att hon snart började dyka upp även i comicbook världen. Harleys bakgrundshistoria varierar lite mellan serier men är i stora drag följande: Hon praktiserade på Arkham Asylum som psykolog. Där träffade hon Jokern och blev väldigt fascinerad av honom. Hon ville tro att hon såg fina sidor hos honom som ingen tidigare sett. Hon föll också för hans galna humor. Snart började hon hjälpa honom att rymma från Arkham Asylum och även med hans brott.

Harley beskriver sig själv väldigt klockrent ovan.

Det som fångar mig med Harley är att hon är en väldigt paradoxal karaktär. Å ena sidan är hon kunnig och intelligent. Å andra sidan framstår hon ofta som flummig och flamsig.
Hon kan vara samvetslös men är också en fin vän (vilket visas i hennes relation till Poisen Ivy i flera serier). Hon är inte inriktad på något särskilt mål så som att ”ta över världen”.
Hon lever efter sina inre övertygelser och gör som hon vill. Vilket oftast leder till att det skapas kaos omkring henne. 😛
Harley delar Jokerns teatraliska stil och har definitivt en stor gnutta galenskap inom sig. I alla serier med Harley är det väldigt roligt att få en inblick i hennes skruvade personlighet. Men allt i hennes serier är inte roligt.
Harleys förhållande med Jokern är väldigt destruktivt vilket gör att man ofta tycker synd om henne. Jokern behandlar henne illa men Harley har ändå svårt att släppa sin kärlek till honom. Detta ger en tragisk, mörk underton till alla historier om dem.
Harley har ett förflutet som gymnast och är därför vig och smidig och kan hantera en fight. Hon är också immun mot olika gifter och sjukdomar efter att hennes vän Poison Ivy gett henne mystiska injektioner av okänt innehåll.

I detta inlägg försöker jag att ta upp några av de mest klassiska och kända serierna om Harley. Självklart är listan långt ifrån komplett….

Harley Quinn från 2001-2003: I denna serie gör Harley sin egen grej och Jokern är bara med i några få nummer. Serien har för det mesta en väldigt humorisktisk ton men även några allvarliga stunder. Till exempel så är slutet chockerande mörkt.
Men jag tyckte det var bra.
Harley är en väldigt bristfylld karkatär som sällan tar ansvar för sina handlingar. I de sista numren försätts hon i en helt ny situation där hon måste välja vilken slags människa hon ska vara. Då inser hon på allvar hur långt hennes samvetslöshet har drivit henne vilket får henne att ta ett livsomvälvande beslut. (Men inga spoilers!) Jag tycker att denna serie överlag är väldigt bra. Den har några sämre stunder men allt kan ju inte vara perfekt då den är 40 nummer lång. Tecknarstilen är väldigt snygg också.

Batman adventures; Mad Love: Denna serie hör ihop med ”Batman; The Animated Series.” Den fokuserar på det dysfunktionella förhållandet mellan Harley och Jokern. Man får en lång tillbakablick av hur de möttes. Om ni aldrig hört om Harley så är detta ett väldigt bra introduktionsnummer till karaktären. Historin i den är bra (Batman är med, vilket vissa kanske tycker är ett plus ^^) och tecknarstilen är snygg.

Batman: Harley Quinn: Detta Harley-fokuserade nummer är väldigt likt ”Mad Love”. Det är praktiskt taget samma historia. Fokuset ligger än en gång på Harleys förhållande med Jokern. Jag känner dock att ”Mad Love” behandlade det temat bättre. Det fanns mer djup i den och framförallt blev Harleys karaktär intressantare och mer engagerande. ”Batman: Harley Quinn” kändes rätt platt för mig. Sen gillar jag inte alls tecknarstilen. Jokern ser så himla skum och utdragen ut och ba… näääää!!! 😛 (omslaget som ni ser ovan är snyggt dock…)

Harley and Ivy: Jag älskar denna tre-nummers serie. Den är galen, skruvad och fullkomligt hilarious. Harley och Poisen Ivy är en väldigt intressant team-up. Deras karaktärer balanserar varandra väldigt bra både i denna serie och iserien från 2001. Jag vill dock gärna tro att det finns lite mer än bara vänskap mellan dem. 😉
Tecknarstilen i denna är inte så värst avancerad men karaktärernas utrycksfullhet gottgör det.

Detective Comics (featuring Harley Quinn): 2011 avbröts alla DCs pågående serier. Karaktärer designades om och 52 nya serier började ges ut. Detta innebar också att Harley Quinns karaktärsdesign gjordes om som ni kan se på omslaget ovan. Magic gråter! Seriöst, jag orkar inte. Harleys nya kläder är såååå fåniga! Hennes klassiska kläder är så enkla och grafiskt tilltalande. Dessa nya kläder är så överdrivet ”sexiga” att de också blir helt orealistiska. Ingen kan fajtas i de där… ^^;;
Hur som helst, tillbaka till ”Detective Comics”-numret vilket är plågsamt dåligt även story-mässigt och inte bara mode-mässigt. De har gjort Harley så ond i den att hon slutar vara intressant och istället bara blir osympatisk. Hon dödar mängder av barn i det! Hey! Not awesome! :-O
Jag kan acceptera en hel del ondska i Harleys serier. Hon är ju trots allt en skurk och ska vara det. Poängen är ju att man ska få en inblick i ett galet sinne och därför ska man inte heller ta allt för seriöst. Men jag tycker att i Detective Comics går det alldeles för långt över gränsen. Gränsen syns inte ens längre. Gränsen är bara en prick. Ett dammkorn… okej, ni fattar.

Harley Quinn (2013):
Detta är Harleys egen tidningserie med den nya karaktärsdesignen. Jag har inte läst särskilt mycket av denna serie. Jag ska inte säga att den är helt dålig. Jag gillar att Harley är självständig i den och styr över sitt eget liv oberoende av Jokern. Jag gillar hennes vänskap med Poisen Ivy. Jag gillar hur Harleys galna sida visas genom hennes samtal med ett gosedjur. Serien kan vara rätt rolig ibland . Men de bra sakerna uppväger inte att den har vissa omdömeslösa skämt, storylines och förutsägbara plottar. Det är ingen serie jag känner mig särskild lockad att läsa vidare så jag kan inte heller säga att jag rekommenderar den. Om ni ändå vill läsa den så kan vill jag varna känsliga läsare för att den är väldigt blodig. (Men så har den för folk över 15 också. De andra serierna i detta inlägg är riktade till folk över 12 år).

Update: Efter att ha läst lite mer av den nya serien så har jag insett att trotts vissa bottennapp så har den faktiskt några riktiga höjdpunkter med. Så nej, jag dömmer inte ut den helt längre. Läs mer om det HÄR. 🙂 Ojämn kvalide men när den är bra så är den faktiskt bra. ^^; 

Ovan ser ni en teckning jag gjort av Harley.

Ovan ser ni min söta Harley-figur som är lycka, sol och glädje och som jag älskar. 🙂

Vad tycker ni om Harley?

Vad gillar ni för serier?

Advertisements

5 thoughts on “Tankar om Harley Quinn och hennes serier.

 1. maaretta

  Hur smart Harley är beror på vilket inkarnation man går med. I Arkham data spelen påstås det av Batman att “hon var aldrig riktig smart”. Och i “Mas love” serien är det hintat att hon fick bra betyg i universitetet genom att ligga med hennes lärare.
  Jag gillar Harley Quinns karaktär helt okej, men ingen stor fan. Dock gillar jag Two Face väldigt mycket. Det som gör honom intressant för mig med Two Face är hur han styrs av slumpen. Speciellt i “Arkham Asylum: a Serious house” har en väldigt ambivalent Two Face som I slutet låter Batman leva för att hans krona landade på heads. (det var en “heads he lives tails he dies” situation).
  Serier som jag gillar är allt som Marjan Satrapi och Åsa Grennvall har gjort, Aaron McGruders “Boondocks” serier, Nina Hemingssons serier, Harvey Pekars serier, Joe’s Sacos serier, Liv Strömquist serier m. m.

  Reply
  1. missmagicgirl Post author

   Hej Maaretta!
   Det är verkligen sant. Harley är väldigt olika i olika inkarnationer. Jag tycker dock att hon är rätt smart i serien från 2001-2003 🙂
   Ja, two face är underbar! Vill gärna skriva ett inlägg om honom med i framtiden 🙂
   Åh, tack för dina serietips. 🙂 Ser fram emot att läsa flera av dem 🙂 Boondocks har jag ju läst o den är underbar! 🙂

   Reply
   1. maaretta

    “Boondocks” är så otroligt roliga serier 😀 och jagvhoppas du skriver om Two Face, det skulle vara coolt! Glömde att säga även i ovanpå kommentaren att tycker det är synd att Harley är så sexuellt objektifierad i de nya serierna 😦 typ vad hände till feminismen i DC världen?? 😦

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.