Hobbittankar och minnen

Igår såg jag den sista filmen i Hobbit-trilogin. Jag var en aning besviken måste jag erkänna. Men jag tycker ändå om den filmserien väldigt mycket. Jag har stark känslomässig anknytning till den kan man säga. I detta inlägg tänkte jag dela med mig av mina Hobbit-minnen och prata lite om filmerna. 🙂 Spoilers är grönmarkerade så ni kan lugnt läsa på. 🙂

Hobbitfilmerna är baserade på J.R.R. Tolkiens roman ”Bilbo-en hobbits äventyr”. Det är en barnbok som kom att bli föregångaren till den betydligt mer vuxna bokserien ”sagan om ringen”.
Jag är inte inne på Tolkien rent allmänt och kan inte så värst mycket om hans värld. Tror det är för att jag är mer en scifi-tjej än en fantasy-tjej. Men jag gillar ”sagan om ringen” –filmerna och har sett dem flera gånger. Jag tycker också om Hobbit-boken.

När första Hobbit-filmen skulle komma ut var jag och min kompis urtaggade. Vi ville uppleva den där ”sagan om ringen” –biomagin som vi missat eftersom vi var små och fåniga när de första filmerna kom ut. Vi hörde att det skulle vara en festlig smygpremiär av Hobbit. Självklart var vi tvungna att gå. Men biljetterna släpptes vid nio på morgonen och vi var inte de enda som ville lägga vantarna på dem Gollum-style. Vi gick till bion på kvällen innan biljettsläppet och då hade folk redan satt upp tält utanför biografen. Jag och min kompis var dock inte fullt så dedikerade. Vi åkte istället hem till henne och hängde framför datorn fram till tre på natten. Först då gjorde vi oss i ordning och åkte till bion. Beväpnade i rustningar (läs: filtar) och med Lembas som proviant (Läs mackor och choklad). Vi fick en relativt bra plats i kön.

Här under kan ni se bilder från kön. Där stod vi i fem timmar i tio minusgrader. Är det bara jag eller kan man faktiskt se kylan?

Stämningen i kön var underbar hela natten. Folk spelade ”sagan om ringen”-musik och delade snällt med sig av varmvattenflaskor.
Jag hade packat in mig väldigt bra i tjocktröja, dunjacka och täcke. Men jag hade glömt fötterna! :-O Men trots att jag fick kalla fötter så höll jag ut. Nämnde jag att det var tio minus?!?! I was so cool 😉

Smygpremiären var värd väntan. Det var väldigt festlig stämning och vi välkommandes in på bion av en kör av alver ^^

Jag har haft som mission att spara en hobbitmugg från varje film. Kan ni ta in min fasa då jag insåg att de inte hade några muggar till denna sista film? Nu kommer samlingen för evigt bara bestå av två muggar. I Fail! Jag vet inte ens om två stycken kan räknas som en samling. Ursäkta mig medan jag går och gråter i ett hörn… *Gör en dramatisk sorti som involverar en blåsande kappa och en ensam tår längs kinden*

Så vad anser jag om filmerna då?

Tja, De är för långa. Hobbitboken är kort och lättsam. Inte alls lika mångbottnad och episk som ”Sagan om ringen”. Men filmskaparna har (förmodligen på grund av pengagirighet) lagt till en massa för att kunna göra tre stycken tvåtimmars filmer.
Men jag tyckte ändå om de två första filmerna fast de är lite ojämna i sin ton. De vet inte riktigt om de ska vara episka ”sagan om ringen”-filmer eller om de ska vara lika lättsamma som hobbitboken.
Men jag gillade miljöerna, actionscenerna och flera karaktärer. Scenen med Gollum i första filmen är ett mästerverk. Överlag så finner jag filmerna spännande och mysiga.
Jag verkar dessutom vara den enda som faktiskt gillar att de skrev in en kvinnlig alv vid namn Tauriel i plotten. Jag gillade hennes romans med Kili. Jag tycker deras historia var söt. Men jag håller samtidigt med folk om att det hade varit bättre om Tauriels personlighet inte definierats av hennes förhållande till en man. Hon hade fortfarande kunnat få ha romansen med Kili men hon borde ha fått en mer självständig roll i historien. Nu känns hon bara inklämd och överflödig för den stora plotten. Dock så är hon inte den enda karaktären som har det problemet…

(I kommande gröna stycke kommer det spoilers! Se upp! De bits!)

Jag menar, Legolas är bara där för att vara fanservice. Han är bara med för att han var populär. Sen har vi Bilbo själv. För att vara titelkaraktären så är det väldigt lite fokus på honom. Jag tycker aldrig att han blir en särskilt djup karaktär och man känner inte direkt att han utvecklas eller lär sig något av sina upplevelser. Jag gillar hur Bilbo i boken börjar som en karaktär som lever ett väldigt lugnt och ospännande liv. Genom att han dras med i dvärgarnas äventyr inser han både att världen är större än vad han trott och att han själv har betydligt mer mod inom sig än han någonsin skulle ha kunnat ana. I filmerna känns dessa insikter inte alls lika tydliga. Filmerna fokuserar mer på Bilbos växande vänskap till Thorin. Det är inte fel men jag hade gärna sett att Bilbo gjort lite fler självständiga insikter också.

Men låt oss prata om denna sista film och varför jag tyckte mindre om den än de andra två. För det första så stökades cliffhangern från förra filmen över så fort (innan förtexten) att det kändes onödigt att de ens avslutade förra filmen med en cliffhanger.
För det andra:
Under första halvan av filmen byggs det upp en konflikt mellan människorna från laketown och dvärgarna. Det byggs också upp en psykologisk konflikt genom att Thorin (dvärgarnas ledare) blir besatt av rikedom och börjar handla själviskt. Första halvan fokuserar bara på detta och Bilbo gör några viktiga val. Men dessa val har inga direkta konsekvenser för sen dundrar en arme av orcher in och resten av filmen består av kriget mot dem.
Konflikten mellan folket från Laketown och dvärgarna släpps.
Thorins maktgalenhet försvinner efter att en vän pratar allvar med honom. Historien kändes styckad i två delar för mig. Första halvan byggde upp en massa problem som sen löstes i en handvändning medan andra halvan bara var krig. Än en gång så tror jag problemet ligger i att bokens historia inte passar som tre filmer.
För nu måste de förlänga händelser som inte var ämnade för det. Bara för att vinna tid. Det finns liksom ingen punchline någonstans. Ingenting som alla händelser leder fram och knyts ihop av.

Wow, lååååångt inläääääggg! :-O
Kort sagt: jag gillar ändå de två första hobbitfilmerna. De är inte perfekta men de är mysiga och underhållande. Den sista filmen var sådär och om jag fick bestämma skulle det bara ha gjorts en film. Det hade räckt och förmodligen blivit superduper bra 🙂

Vad anser ni?

Btw, jag köade fem timmar i tio minus! Tio minus! Har jag nämnt det? 😛

Advertisements

7 thoughts on “Hobbittankar och minnen

 1. missmagicgirl Post author

  Åh, jag hoppas att drakarna inte dör ut. Jag skulle gärna adoptera en drakfamilj om de har brist på boplatser. Vore bra också att ha några drakar som kunde vakta mina saker.
  Jag har inte så mycket guld tyvärr men drakar kanske gillar att vakta andra saker också. Så som böcker? *Hoppas*
  Hmm, min teori är tvärtom. jag tror hondrakar är mest aggressiva. Åtminstone när de ruvar på sina drakägg. Då kan de nog bli riktigt farliga om någon kommer för att sno ett ägg av dem.
  Åh, draktämjare vore ett episkt jobb. Nästan lika episkt som drakforskare. Jag får bli båda. Men inga trapetshopp. Sånt skrämmer mig :-O

  Reply
 2. missmagicgirl Post author

  Ja, det finns ju många olika sorters porfyri. Så det är bra att jag har en lindrig variant. :=
  Intressant. Har aldrig hört det där om tallkottkörteln. 🙂 Ja, jetlag kan vara riktigt jobbigt alltså. 🙂
  Nawh, hälsa tillbaka till Rudols Rugguggla. Han verkar awesome! 🙂

  Reply
 3. maaretta

  Jag tyckte sista Hobbitt filmen var deppig. utan någon anledning var det mycket mörkare än boken. Kili dog och korsade den stackars älvkvinnans hjärta, Människorna från Laketown blev hemlösa flyktingar på grund av att Thorin gör Draken upprörd och sen väger betala det han lovat och när Bilbo återvänder hem så beter sig alla Hobbitts som giriga monster utan sympati. Jag som trodde Hobbitts skulle vara gulliga och sympatiska…
  Så nej jag tyckte inte om filmen. 😦

  Reply
   1. maaretta

    Saken är att boken är en ganska lucklig berättelse. Jag kan inte förstå varför I hela världen filmen blev så mörk och lämnade massor av frågor osvarade. Vad hände med älv tjejen? Vad hände med folket från Laketown? Fick dvärgarna en ny bättre kung?? Speciellt när filmen är 2 och en halv timme lång, finns ingen ursäkt till att inte kunna ha en ordentligt Slut. Suck…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s