Lord of the Flies av William Golding

Idag ska vi ta en titt på den nobelpristagande klassikern Lord of the Flies av William Golding från 1954. (hela detta inlägg kommer innehålla spoilers)

Boken handlar om en grupp pojkar mellan 6-12 år som efter en olycka blir ensamma på en ö.
Boken utforskar hur en civilisation byggs upp och förfaller och spelet mellan människor. Författaren utgår från att människan har två motstridiga sidor. Å ena sidan vill vi leva harmoniskt efter ordnade regler, hjälpa varandra och följa god moral. Å andra sidan så är vi själviska och benägna till våld. Dessa polariserande krafter uttrycks i kontrasten mellan civilisation och primitivitet. Pojkarna på ön börjar med att försöka bygga upp sin egen civilisation men deras ociviliserade sidor tar över tills full anarki råder.

Det är en väldigt obehaglig bok. Den har många riktigt otäcka scener. Samtidigt måste jag säga att hela upplägget på boken kändes så krystat att jag ofta inte tog den på allvar medan jag läste.
Låt mig förklara: William Golding skrev Lord of the Flies som en motreaktion till en annan bok, the Coral Island av R.M. Ballantyne. I Coral Island strandas ett gäng unga pojkar på en ö och kämpar för sin överlevnad. Deras fiende är naturen. William Golding tyckte detta kändes orealistiskt och ville skriva en bok som visade att den värsta fienden för isolerade människor inte finns i naturen utan i det mänskliga sinnet. Problemet är bara att Golding har gått från en extrem till en annan vilket gör Lord of the Flies precis lika orealistisk som Coral Island. Sanningen ligger förmodligen mellan dessa två böcker. Människor isolerade på en ö skulle få kämpa både med det inre och det yttre.
I Lord of the Flies är överlevnad knappt ett problem. Ön är fylld av frukter barnen kan äta och klimatet gör det lätt att bo i enkla hyddor. Barnen är lite osäkra på att jaga först men snart är de proffsiga jägare. (Hade inte jag klarat av som 12 åring…) Inget barn har problem med skador eller blir sjukt eller så. Det berättas att pojkarna kom till ön genom en flygolycka. Det är konstigt att inget barn är fysiskt skadat efter det. Det är också konstigt att barnen inte är psykist traumatiserade av upplevelsen. Inget barn mår dåligt av att de (förmodligen) har bevittnat när de vuxna (som måste ha fört dem till ön) dog. Inget barn är i panik eller rädsla för att de är strandade på ön. Det nämns i en rad att de yngsta barnen saknar sina mammor ibland om nätterna. Det är allt. I början av boken lever pojkarna istället i någon slags oskyldig paradis tillvaro. Äter frukt och badar och njuter. Det är först när pojkarna börjar bygga upp ett eget samhälle med en ledare och lagar som intrigerna börjar. Då mycket på grund av maktkamper tills deras samhälle slutligen bryts ner helt.

Lord of the Flies är en allegori. Det betyder att alla karaktärer och händelser är symboler och metaforer. Till exempel så står karaktärerna för olika sorter av mänskligt beteende.
Jack symboliserar maktgirighet och Roger våldsamhet. Huvudpersonen Ralph står för ordning och regler men är ändå en rätt osympatisk person. Vilket antyder att bara för att man förespråkar regler och ordning så är man för den skull inte en perfekt människa. Positivare mänskliga sidor kan hittas i Piggy som står för vetenskap och förnuft.
Sen finns det mängder av karaktärer som aldrig får namn som flyter ihop lite till en anonym massa. De symboliserar offer för grupptryck. De som följer den som verkar starkast utan att ifrågasätta.
Men jag anser att ”Lord of the Flies” inte fungerar som en allorgi eftersom en allegori måste fungera på två nivåer: Dels på ett symboliskt plan men också på ett ytligt, realistiskt plan. Det sistnämnda planet tycker jag inte att ”Lord of the flies” lyckas med. Just eftersom många av barnen är så små och allt annat jag nämnt ovan.

Detta är bara min synvinkel på boken. Jag vet att jag är i minoritet med mina negativa åsikter… Detta är ju rent allmänt en väldigt uppskattad bok. Så kommentara gärna. Vore intressant att få höra olika synvinklar. 🙂 Detta är ju en bok som kan tolkas och uppfattas på extremt många olika sätt.

Har ni läst Lord of the Flies?

Vad tyckte ni?

Advertisements

7 thoughts on “Lord of the Flies av William Golding

 1. Nessie

  Håller med dig till viss del. Jag gillar denna bok (trots att det var ett antal år sen jag läste den, runt tio år sen närmare bestämt…) men jag kommer nog ändå ihåg tillräckligt för att kommentera här. 🙂 Jag tycker inte boken känns så orealistisk. Anledningen till att deras psykiska trauman inte togs upp tror jag är för att det hade blivit en rätt lång och komplicerad berättelse då. Det är ju ändå en bok man ofta läser och diskuterar på högstadiet och det kan nog bli svårt för en tonåring att ta in precis allt. Det är ju egentligen inte meningen att berättelsen ska cirkulera kring om någon blir sjuk eller skadad heller. Människor är farliga varelser, vilket Lord of the flies på sätt och vis visar, tycker jag. Oavsett om man är tolv år eller äldre. Jag tyckte inte det kändes helt orealistiskt att de jagade och blev duktiga på det. Alla människor har sidor man inte trodde att man hade, även barn. Om detta hade varit verkligt är jag helt säker på att barnen hade kunnat jaga utan problem också.

  Jag tycker Lord of the flies är en riktigt obehaglig berättelse. Hade inte velat läsa den igen faktiskt- det är ingen sån bok som man skulle kunna tänka sig att läsa två gånger. I alla fall inte jag. 😛 Så “wow” är den inte. Men jag håller med dig om att i verkligheten skulle man få kämpa med både det inre inom sig själv och det yttre med faror i form av djur, eventuella andra människor och sådana saker. Jag tycker också det vore intressant att få läsa om psykiska trauman osv. Jag som själv har väldigt emotionella karaktärer i mina berättelser tycker att det är ganska viktigt, men faktum är att jag tycker inte riktigt att det passar in i Lord of the flies. Så där saknar jag det faktiskt inte, konstigt nog. 🙂
  Hoppas du inte tycker min kommentar är för negativ eller så. Menade inte riktigt så. Ville bara flika in min åsikt också, då jag faktiskt på ett sätt gillar den här boken. 🙂

  Kramar ❤

  Reply
  1. missmagicgirl Post author

   Hej Nessie!

   Tack så mycket för din långa, tänkvärda kommentar! Så intressant att få höra en annan vinkel.
   Förstår verkligen hur du menar. Jag antar att jag personligen har lite svårt för att ta till mig budskapen när jag känner att situationen är lite svår att visualisera.
   Men författaren gjorde ju uppenbarligen ett val när han skrev boken så som han gjorde. han ville ju skriva något som var en motsatts till Coral Island (Den boken verkar lam btw) 😛

   Tack igen för din kommentar! Väldigt intressant 🙂

   Reply
 2. missmagicgirl Post author

  Det är väldigt spännande det du skriver om minnen och förändring genom tid. Jag har själv haft mycket förträngda, jobbiga minnen som kommit i fatt mig som äldre och det är intressant hur hjärnan “gjort omvägar” runt vissa saker väldigt länge. Men så plötsligt ploppar minnena upp och så kan man inte värja sig mot dem.
  Jag skrev dagbok varje dag mellan att jag var 12- 20 och när jag läser gamla texter kan jag verkligen se hur jag förändrats.

  Reply
 3. maaretta

  Det är alltid svårt att bedöma om boken är realistiskt, eftersom det beror på vilken sida inom debatten man står på: är människan god eller ond? Tror man att människan är helt enkel självisk och girig och lätt korrupterad (alltså ond) så inser man att “Flugornas herre” är realistisk. Däremot om man vill hänvisa till att människan kan uppleva sympati och vara generös, så inser man att denna bok är orealistisk. Jag oftast inser att både sidor har rätt, så jag tycker såhär: jovisst, det som händer i boken skulle kunna hända, kanske.
  Jag faktiskt har sätt enbart filmen (den nya) vilket jag gillade väldigt mycket. Piggy var min favorit och det är han som jag kommer ihåg mest (Raplh är lite av en platt “good guy”). Jag tolkade filmen också som kritik mot människors arrogans och vidskeplighet, eftersom de låter sina rädslor för “monstret i grottan” styra mycket och pojkarna som följer Jack vill bli sedda som de tuffa killarna. Dock det kan vara att boken är inte lika bra som filmen.
  Jag har en rolig citat från William Golding: “I think it´s foolish that women ask to be seen as equal to men. Women are far superior than men and always have been”. (Ok, antar då att det är därför flygornas herre handlar om pojkar och inte flickor? 😀 )

  Reply
  1. missmagicgirl Post author

   Hej Maaretta!
   Håller med om det du säger. Det jag finner mest orealistiskt med boken är dock att grundsituationen känns lite långsökt.
   Att de aldrig blir skadade, saknar sina familjer, är traumatiserade efter olyckan, har problem med att hitta mat osv… Men det är ju också som Nessie säger i en av de övre kommentarerna att
   det inte är bokens fokus. Sen om man kan acceptera det eller inte är ju väldigt personligt.
   Piggy är min favo i boken också. 🙂 Han är bäst! Raplh är väldigt osympatisk i boken och mobbar piggt ganska mycket. Intressant att de gjort honom så god i filmen.
   Ah, citatet var bäst 🙂

   Reply
   1. maaretta

    De som gjorde filmen kanske insåg denna problem, och hade t.ex. mycket scener som implikerade att Jack är som han är på grund av trauman av a. olyckan b. att hans föräldrar övergav honom efter han begick så stölder. Han har mycket komplex när det kommer till familjen. (Plus så är det scener där de oroar sig över mat och därför börjar dyrka monstret, om jag kommer ihåg rätt).
    Kanske kommer jag att låta märklig när jag säger såhär, men en tolkning av varför de inte saknar föräldrarna är kanske en gestaltning av drömmen av laglöshet? Alltså föräldrar = lag. Utan de så får man göra vad man än drömmer sig; och därför blir det mycket olyckliga saker. Det är i alla fall my two cents på saken :-).
    Usch, hemsk med att Piggy mobbas av även Ralph i boken! 😦

   2. missmagicgirl Post author

    Hej Maaretta!
    Åh, då låter ju filmen mycket bättre.
    Ah, jag gillar din tolkning om föräldrarnas betydelse. Kan absolut ligga en del i den. 🙂
    Ja, jag gillar verkligen inte Ralph i boken 😦

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s