The Left Hand of Darkness

Idag ska vi ta en titt på sciencefictionboken: ”The Left Hand of Darkness” skriven av Ursula K. Le Guin 1969. Den räknas till feministisk science fiction. Bokens starkaste teman är könsroller och kommunikation mellan olika världar och kulturer.
(detta inlägg innehåller också en väääääldigt kortfattad historik om science fiction! Yay!)

”The Left Hand of Darkness” tillhör en serie av böcker som utspelar sig i Ursula K. Le Guin´s ”Hainish universum” men är helt fristående från varandra. Jag har själv inte läst någon av de andra böckerna.

Boken handlar om Genly Ai som kommer till planeten Gethen. Han är där för att försöka få Gethen-folket att gå med i en större gemenskap mellan invånarna på en mängd olika planeter. Genly Ai är själv en människa och skiljer sig väldigt mycket från befolkningen på Gethen. Befolkningen på Gethen är androgyn. De är asexuella större delen av tiden men hamnar ibland i ett tillstånd som kallas ”kemmer”. Då hittar de sig en partner och utvecklar tillfälligt antingen kvinnliga eller manliga fortplantningsorgan. Det är ett samhälle där människor definieras efter vilka de är istället för efter kön.
Boken börjar genom att vi ser Gethens kultur genom Genly Ais mänskliga ögon. Men vartefter att historien fortskrider vänds fokuset och vi börjar se Genly Ai från Gethenfolkets ögon.
Under bokens gång måste Genly Ai vidga sina vyer för att kunna förstå denna nya kultur. Samtidigt öppnar gethenfolket sin förståelse för att det finns andra livsformer som skiljer sig från dem.

Det är värt att nämna att science fictiongenren var väldigt mansdominerad ursprungligen (trots Frankenstein!). Sci fihistorier hade vanligen både manliga hjältar och författare. Det var en svår genre för kvinnliga skribenter att komma in i och de kvinnor som skrev scifi anpassade sig ofta efter den mansdominerade normen. De beskrev manliga hjältar som fick saker gjorda medan de kvinnliga karaktärerna stöttade männen eller blev räddade av dem. Det var först på 60-talet som det började ske en förändring. Då gick scifi från att vara ”lättsamma högteknilogiska pojkäventyr” till att börja fokusera på filosofiska och social problem. En förändring som vi kan tacka många kvinnliga författare för.
När ”The Left Hand of Darkness” kom ut var den en av de mest nyskapande science fictionböckerna. Den la sitt fokus på relationer mellan människor och utomjordingar och inte på teknologi. Den beskrev ett samhälle som är som en motsatsens spegel till vårt eget. En värld som löser upp gränserna mellan manligt och kvinnligt och får dem att bli överflödiga.

Bokens titel syftar på dualitet och harmoni mellan ytterligheter. Det centrala förhållandet i boken är mellan Genly Ai och en Gethenbo vid namn Estraven. Deras relation går från misstänksamhet till förståelse och slutligen till vänskap. De representera båda olika kulturer och tankesätt. Genom deras möte och vänskap uppnås en slags balans mellan två motstridiga världar. Bokens titel syftar också på Gethenfolkets balans mellan två kön som i dem flyter ihop till endast ett. Man märker tydligt av författarens intresse för den kinesiska filosofireligionen Taoism. Titeln och bokens överliggande tema sammanfattas väl av symbolen yin och yang. En symbol där motsatser förenas i en balanserad helhet vilket ju sammanfattar bokens filosofiska tema väldigt bra.

(I följande gröna stycke blir det spoilers. Så hoppa ner till det svarta om du inte vill veta!)

Förhållandet mellan Genly Ai och Estraven kan läsas som en sann kärlekshistoria. Mötet mellan bokens olika kulturer kulminerar i det själsliga mötet mellan dessa två karaktärer. Det är ett intressant förhållande då dess huvudfokus inte är fysisk attraktion (även om det existerar vissa såna inslag, åtminstone från Estravens sida). Men huvudsakligen är det en djup kärlek mellan två själar som har kommit att få en förståelse för varandra som sträcker sig bortom deras olikheter.
Genly Ai har svårt att ta av sig ”antingen så är du man eller så är du kvinna”-glasögonen. Han refererar till befolkningen på Gethen som ”han” genom hela boken och vill inte riktigt se Estraven som både man och kvinna förrän på slutet. Jag hade personligen gillat om den scenen utvecklats mer och det varit mer tydligt att Genly sett att Estraven varken var man eller kvinna. Att hen var fri från könsroller totalt. Vilket leder mig till nästa punkt:

”The Left Hand of Darkness” må ha varit nyskapande när den kom, men har på senare år kritiserats för att ha en manlig huvudkaraktär och för att Gethenfolket i allmänhet ändå är mer lika män än kvinnor. Ursula K. Le Guin har hållit med om denna kritik och sagt att hon var påverkad av den samtida scifi normen vad det gällde huvudpersoner.

Personligen så finns det saker jag gillar och ogillar med boken. Jag uppskattar att Gethen är en värld med olika samhällen och att inte hela planeten är likadan. Annars är det ofta så att andra planeter inom scifi bara tycks ha ett enda samhälle. När man ser sig runt på jorden inser man hur orealistiskt det är…
Författaren var också väldigt bra på att bygga upp Gethens värld och kultur. (Fast det fanns vissa partier där det blev lite för mycket information på en gång). På den negativa sidan stör jag mig på att hela saken med det hemska arbetslägret aldrig följs upp. När boken var slut kände jag bara: ”Men hallå! En massa follk är ju kvar där och lider!” Det är lite skumt också hur alla syskon blir ihop och skaffar barn i Gethen… 😛

Har ni läst / vill ni läsa ”The Left Hand of Darkness”?

Vad är era tankar?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.