The Haunted House; skräckstumfilm från 1908

Idag ska vi ta en titt på en stumfilm från 1908: The Haunted House. Jag varnar för att den INTE är läskig alls. ^^

Det där huset ser väl pålitligt och bra ut? 😉 Let´s sleep there! 😀

The Haunted House gjordes av den spanska filmskaparen Segundo de Chomon (1871-1929). Han var en pionjär inom spansk film och räknas internationellt som en av de viktigaste stumfilms ressigörerna. Han arbetade mycket med optiska illusioner och trickfilmning. Hans filmer är ofta väldigt surrealistiska. Jag kommer lugnt ta upp fler av dem men låt oss nu fokusera på the Haunted House.

The Haunted House (som ni kan se själva i videon under!) handlar om två män och en kvinna som kommer till ett hus de ska övernatta i. Men så fort de kommer dit börjar konstiga saker att hända. Oh ja, ni gissade det! Det är spöken i farten!

Detta är verkligen en ”Vi fokuserar bara på coola specialeffekter och inte på själva plotten”- film. (ja, för det är väl en egen genre?) Men man kan ju förstå att man ville göra så när filmkonsten var ny. Testa och experimentera.
Men filmen har mycket humor också.
Det roligaste med denna film är att huvudkaraktärerna inte flyr från huset. Trots att det bara sker värre och värre saker hela tiden tycks karaktärerna återhämta sitt lugn efter varje skräckupplevelse. Istället för att lägga benen på ryggen stannar de och försöker fortsätta med sina vanliga sysslor så som att duka upp för mat och så småningen lägga sig och sova. (seriously! Get out of the house! –citat av all skräckfilmspublik någonsin.)

Men de som är riktigt episka i denna film är spökena själva. Man måste ge dem lite credit för att vara så artiga. En lång scen går ut på att spökena dukar och skär upp huvudpersonernas mat. Det var väl snällt av dem? ^^ Sen trollar spökena iofs bort bordet. Mindre snällt…. 😉 Det bästa spöket är det stora vita som attackerar i början. Det är så vilt och hoppigt och har verkligen hög Lol-faktor om man säger så. XD Skulle gärna hemsökas av det spöket alltså. Han verkar kul. XP
Spöket som uppenbarar sig i tavlan och på slutet har väldigt härlig karaktärsdesign också.

Specialeffekterna är verkligen riktigt bra för sin tid och väldigt kreativa. Jag tycker hela filmen har väldigt bra atmosfär.
Men se själva! Denna film är verkligen värd sina 7 minuter.

Advertisements

2 thoughts on “The Haunted House; skräckstumfilm från 1908

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.