Gone Girl (bok + film)

I dagens inlägg ska vi ta en titt på den bioaktuella filmen Gone Girl och boken filmen bygger på. Denna artikel kommer innehålla stora spoilers! (Och en hel del negativitet) So, beware! 😮

Låt oss börja med att tala om boken som är skriven av Gillian Flynn.
Den handlar om det gifta paret Nick och Amy. En dag försvinner Amy spårlöst. Nick reagerar inte som man hade kunnat tro och snart väcks frågan: Dödade Nick sin fru?

Jag har väldigt blandade känslor. Boken skiftade mellan att vara rätt bra och att vara riktigt dålig.
Låt oss börja med det som var bra:
Det är en historia med väldigt bra oväntade vändningar. Den använder sig av greppet ”Unreliable narrator” vilket innebär att man inte alltid kan lite på vad karaktärerna berättar. Jag tycker det är ett intressant grepp och jag gillar hur små detaljer följs upp och tar överraskande vändningar. Nick och Amy verkar rätt platta i början men utvecklas till att bli riktigt intressanta på ett osympatiskt sätt. Ett viktigt tema som uttrycks väl är hur sociala medier påverkar rättsliga fall nu för tiden. Ett annat viktigt tema är hur samhället och andras förväntningar kan tvinga in oss i falska roller. Hur par i början av ett förhållande kan bli så fokuserade på att vara så tilldragande för varandra att de tappar bort vilka de egentligen är. Då uppstår ett ömsesidigt bedrägeri som leder till besvikelse senare i förhållandet när bägge parter inte orkar upprätthålla sina roller. I denna bok dras dock detta sistnämnda tema till sin mest extrema, skruvade form…

På den negativa sidan så finns det en hel del plothål och slutet är därför något av en besvikelse.
En av de stora chockerna är att Amy har fejkat sin död för att hämnas på Nick som varit otrogen. Hennes plan är att få Nick fälld som hustrumördare.
Det faktum att Amy lyckats med sin plan etablerar henne som ett geni. Problemet är dock att Amy bara är smart när plotten kräver det.
Hon har räknat ut en brilljant plan men låter sig ändå bli upptäckt av två slumpmässiga motellgäster och rånad.
Nicks karaktär har samma problem. Han beskrivs som rätt korkad men blir plötsligt så smart att han kan manipulera Amy. Genom några väl valda meningar i tv-intervjuer får han Amy att falla för honom igen.
Jo, det känns ju väääääldigt troligt. Amy planerar och förbereder sin onda plan hur länge som helst men blir kär i Nick igen på grund av två intrvjuer. Känns inte särskilt troligt.

Amy återvänder hem och lyckas få polisen att gå på allt hon säger för att frige Nick. Sen gör hon sig gravid för att få Nick att fortsätta vara ihop med henne. Detta gör hon genom att använda sperma som Nick donerade två år tidigare som hon på något oförklarat sätt lyckats spara. För det första så är det långsökt att Amy skulle ha lyckats dölja och genomföra denna plan.
För det andra så var Amys ursprungliga plan att få fast Nick och sen begå självmord. Så varför sparade hon då sperman till att börja med?
(För övrigt känns den ursprungliga självmordsplanen inte konsekevent med Amys karaktär heller. Hon vill ju vinna! Inte dö).

Amy i filmen ovan spelad av Rosamund Pike.

Det finns en stor debatt på nätet om huruvida denna bok är feministisk eller misogynisk på grund av Amys karaktär.
Författaren har bemött denna kritik genom att (i stora drag) säga att det är viktigt att kvinnliga karaktärer kan få vara mångsidiga och intressanta. Även om det är på ett negativt sätt. Om de inte får vara det så begränsas kvinnliga karaktärer på ett sätt som är ännu mera fel. Jag håller med.
Här är ett bra citat av Eliana Dockterman:
“Because there are so few strong women in literature (or TV shows or movies) the burden falls on the writers who do write about women to make them represent all of womanhood, and that’s simply not fair. We should have all sorts of women in our novels – just as we have all sorts of men.”
Detta problem tycker jag kan lösas lätt genom att man balanserar upp historien med fler tjejer; både sympatiska och osympatiska.

Men Gone Girl är inte perfekt bara för det.
En nätartikel skriver följande: ”(Amy) is the crystallization of a thousand misogynist myths and fears about female behavior.” “The specific ways in which Amy is evil (lying about rape, using pregnancy as a manipulative device) feel so entangled with misogynist caricatures created by anti-women and antifeminists that it really sinks the entire novel.”
Jag håller med om detta. Det är en sak att skriva intressanta, osympatiska, kvinnliga karaktärer och en helt annan sak att falla in i negativa klicheer… Speciellt hela ”ljuga om att ha blivit våldtagen”-delen. Det är ett allvarligt problem att många offer inte blir trodda. Därför känns det fel att på ett så lättsamt sätt ha med, och förstärka den där ”ljugande offer”-myten, i en underhållningsbok. Det tyckte jag var väldigt smaklöst.

Låt oss slutligen prata om filmen. Den föll väldigt platt för mig. När jag såg den insåg jag att det som verkligen drev boken framåt för mig var Amys karaktär (trots vissa brister). Hennes komplexa känslor och motiveringar till sin galenskap. I filmen däremot så är hon väldigt platt. Filmen fördjupar sig aldrig i varför hon blivit som hon är. Den enda motiveringen hon har till sina extrema handlingar är ”Jag är galen”. Man får aldrig en riktig inblick i Amys tankegångar. I boken växlar man mellan att vara illa berörd av Amy och att fascineras av henne. Man till och med håller med henne om vissa saker. Utan den dimensionen så har man bara kvar en ganska tom film om en brottsgåta och en ondskefull galning.
Btw, jag måste bara fråga; varför är taglinen till denna film: ”You dont know what you have untill its….” (gone). Ehum, jag känner inte att det är det som är det aktuella problemet i filmen…. 😛

Gone Girl har definitivt sina problem både med plot och karaktärer. Jag tyckte visserligen att boken var spännande att läsa och att Amy hade sina fascinerande stunder. Men det är ingen bok eller film som jag kan säga att jag rekommenderar.

Har ni läst / sett Gone Girl?

Advertisements

4 thoughts on “Gone Girl (bok + film)

 1. maaretta

  Bra recension. Håller med om den “ljugande offer”-myten, absolut hatar den på grund av att mycket forskning också visar hur enbart 25% av våldtäks/sexuell vålds offer ens rapporterar (denna statistik är specifik i Sverige, i Japan rapporterar enbart 10% av åldtäksoffer). Ett av anledningarna är på grund av att de köper in i samhällets “det var din egen fel” samt så upplever de att ingen kommer att tro dem. Tycker det är en djupt problem att vår popkultur älskar att måla upp kvinnor som lögnhalser när realiteten är den motsatta, att just majoriteten av kvinnor (och män!) inte berättar till någon om de upplevt sexuellt våld.
  En annan problem är myten av kvinnan som gör sig gradvid för att “fängsla mannen” när igen, forskning har faktiskt visat att det är män som tvingar gradvititet för att “fängsla”: http://rhrealitycheck.org/article/2013/06/02/reproductive-coercion-a-widespread-form-of-domestic-violence-with-direct-ties-to-anti-choice-legislation/ (här är länk till en artikel som berättar om detta, men jag varnar att den är lite “trigger warning”.) Ganska trött att se kvinnor demoniseras för saker som oftast används för att förtrycka dem i verkligheten. 😦
  Intressant att i filmen så har man tagit bort hennes motiveringar. Min mamma såg filmen, och sa så här: “Jodå den var rolig. Två narcistiska typer plågar varandra och sen så är det slut”. Låter det som en korrekt recension? 🙂
  Annars har jag inte läst boken eller sett filmen. Jag är dålig på denna sätt att jag nästan aldrig läser bestsellers. Inte “Gone girl”, inte “Fifty shades of grey”, inte “Frihet”. Kan berå på att som student har man mycket annat att ta sig igenom 😀

  Reply
  1. missmagicgirl Post author

   Hej maaretta!
   Tack så jättemycket för din kommentar. Jag håller helt med dig.
   Gone Girl är verkligen en problematisk bok / film på många sätt. Tycker att många bestsellers är det… Vad är det om? *blänger mot fifty shades of grey*
   Glömde ta upp gravidmyten i inlägget. Bra att du tog upp det här. Håller helt med dig! Populärkultur måste sluta använda den där typen av
   demonisering av sina kvinnliga karaktärer.
   Hahaha jag gillar din mammas kommentar. XD

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.