Frankensteins monster

Idag tar vi en titt på ett av de mest klassiska monstren; Frankensteins monster!

Låt oss börja med att klargöra något som förvirrar många: Frankensteins monster har inget namn! Han är bara ”monstret”. Frankenstein är namnet på monstrets skapare. I orginalboken bygger Frankenstein ihop en varelse av likdelar som han på vetenskaplig väg lyckas ge liv.
Historien föddes ursprungligen ur Mary Shellys penna.
Hon började på den när hon bara var 18 år gammal! Så här gick det till: 1816 var det en väldigt regnig sommar. Mary (som då hette Wollstonecraft i efternamn) spenderade den i Schweitz med (sin blivande make) Percy Shelly och Lord Byron. Eftersom vädret inte tillät dem att gå ut roade de sig inomhus med att läsa spökhistorier. Lord Byron föreslog en dag att de alla skulle skriva egna spökhistorier. Efter lång fundering fick Mary idén om Frankensteins monster. Den var
först tänkt som en novell men utvecklades till en hel roman som publicerades 1818. Då under titeln: Frankenstein or the modern Prometheus.
Jag tycker väldigt mycket om boken. Den är väldigt vackert skriven, spännande och intressant. Jag rekommenderar alla att läsa den!

Mary Shelly på bilden ovan.

(det kommande gröna stycket innehåller spoilers för boken)

Ett av bokens huvudteman är farlig kunskap. När Frankenstein skapar sitt monster leker han med vetenskaplig kunskap som leder honom i fördärvet. Monstret blir inte som Frankenstein har tänkt sig. Frankenstein överger därför sin skapelse. Detta gör att monstret blir helt ensamt och vilsen i världen, vilket gör att monstret bestämmer sig för att hämnas på Frankeinstein. På detta sätt leder Frankensteins vetenskapliga experiment till hans fall.
Men själv tror jag inte att Mary Shelly var emot vetenskap. Jag tror hennes bok snarare handlar om att ha respekt för vetenskapen. Det är tydligt antytt i boken att om Frankenstein hade tagit bättre hand om sin skapelse så hade monstret kunnat bli gott.
Nu tvingas monstret istället ge sig ut ensam i världen där han blir utstött och illa behandlad. Hade monstret behandlats bättre hade han kanske blivit annorlunda. Så ”monstret” i boken är vid närmare titt inte alls Frankensteins skapelse utan ”monstret” finns istället i människornas sämre sidor. Man skulle kunna argumentera för att det är Frankenstein själv som är det riktiga monstret…
Boken har många fler symboler och teman än det jag tagit upp här men för att detta inte ska bli en bok så avslutar jag här. Om ni läst får ni gärna berätta era tolkningar av boken i en kommentar!

Den kändaste och mest ikoniska filmen är den från 1931 gjord av Universal Pictures.
Den har ändrat VÄLDIGT mycket från boken. Vissa saker till det bättre (som att ta bort det skumma syskongiftemålet) andra saker till det sämre (som att göra om typ hela handlingen).
Filmen har verkligen lättat upp hela historien och bara använt några få huvudelement från boken. Jag gillar filmen eftersom den är väldigt atmosfärisk. Jag gillar också monstrets design väldigt mycket. Jag gillar hur de bygger upp en del sympati för monstret även om det inte är lika utvecklat som i boken.
Däremot så är porträtteringen av Frankenstein själv inte lika bra.

(Än en gång här kommer ett grönt stycke med spoilers!)

I filmen försöker de göra Frankenstein betydligt mer sympatisk än han är i boken. I filmen blir Frankenstein aldrig rädd för sin egen skapelse utan vill ta hand om den. Men Frankensteins medhjälpare skrämmer monstret och även slår det. När monstret blir rädd och försvarar sig så tror Frankenstein att monstret är aggresivt.
Personligen tycker jag dock att Frankenstein är lite dum ändå. Han säger bara åt sin medhjälpare att lämna monstret i fred och springer sedan sin väg. Han kunde ha haft lite bättre koll…
Men Frankenstein behöver inte ta några konsekvenser för sin tanklöshet eller för att han lekt med att skapa liv. I slutet av filmen så får Frankenstien tjejen och lever lycklig i alla sina dagar fri från monsterproblemet.
To sum it up; filmen är väldigt snygg och har en viss charm men plotten har sina problem… Den hade verkligen kunnat vara mycket bättre.

Efter filmen 1931 gjorde Universal mängder av efterföljare med monstrets karaktär. En del av dem var crossovers där monstret träffade andra kände monster som Dracula och wolfman. Även de filmerna är roliga att se tycker jag. Fast vissa av dem är snarare ”så dåliga att de är bra” än bra… 😛

Monstret porträtteras i filmen 1931 av Boris Karloff. Han porträtterade även monstret i flera av uppföljarna. Att transformera Boris till monstret tog tre och en halv timme. Att sedan transformera monstret tillbaka till Boris tog två timmar. Man byggde bland annat upp hans panna med bomull som man klädde in i ostduksmaterial för att skapa en hudlik yta.
Boris föreslog att de skulle ta bort hans tandbryggor, vilket hjälpte till att skapa de insjunkna kinderna.
Sminkningen ansågs vara så skräckinjagande att Boris fick gå med en slöja över sig när de inte höll på att filma. Filmskaparna var oroliga att han skulle skrämma vettet ur någon annars. Filmskaparna trodde att om en gravid kvinna såg monstret så skulle hon kunna få missfall.

Boris i full monster skrud. Blir ni vettskrämda? 😉

Så för att avsluta det hela, vad gör Frankensteins monster så awesome? 🙂
Ja, charmen för mig med Frankensteins monster är att han är väldigt rörande. Både i boken och i 30-tals filmen är han väldigt oskyldig från början. Han beter sig illa för att han har behandlats illa. I grunden är han inte ond utan bara vilsen och missförstådd. Detta gör honom till mer än bara ett monster som ska bekämpas. Han är en riktig karaktär som det går att sympatisera med.

Mina samlarfigurer av monstret och hans brud från en av 30-tals filmens uppföljare.

Vad tycker ni om Frankensteins monster?
Hiss eller diss?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.