övernaturliga dokumentärer.

Eftersom detta med det övernaturliga är mitt stora intresse (suprise!) så blir det att jag ser en hel del dokumentärer om olika övernaturliga saker. Vissa är väldigt bra gjorda och jag älskar verkligen att se dokumentärer som är bra. Tyvärr så finns det även en hel del dåliga där ute så en kväll för ett tag sedan gjorde jag den här guiden på skoj där jag pekar på alla saker som jag ofta stör mig på i övernaturliga dokumentärer. Den bör definitivt inte tas på allvar och om någon dokumentärskapare verkligen skulle följa dessa tips så kan jag inte stå för följderna..

Så skapar du den BÄSTA ÖVERNATURLIGA DOKUMENTÄREN NÅGONSIN!

När folk skapar dokumentärer om just övernaturliga och mystiska saker använder de sig av speciella knep för att gör det hela extra bra. Därför har jag nu skapat denna guide! Vill du göra den mest fantastiska mystiska dokumentären någonsin gjord? Fortsätt att läsa!

Mystisk speakerröst.Det är viktigt att få rätt mystisk stämning i dokumentären. Och vilket sätt är bättre än att använda sig av en mystisk speakerröst? Precis! Det är ju mycket lättare att ta till sig information som seriös fakta om den sägs av någon som låter som en zombie med halsfluss som en cool, mystisk vandrare.

Omotiverad men COOL MUSIK. Som sagt i ovanstående punkt är den mystiska stämningen i din dokumentär grundläggande. Det är den som håller tittaren fängslad. Om du känner att den hesa speakerrösten inte riktigt kan bära upp hela bördan av att hålla stämningen uppe… lägg in lite cool musik! För att vara säker på att hålla hög mystiknivå varför inte ha igång musiken genom hela dokumentären? Helst en plingplongig och spöklik melodi. Det kommer dessutom ge tittaren en starkare känsla av hur seriös du är.

Suddiga vyer och skakig kamera. Herregud! Du gör ju en dokumentär om det övernaturliga! Det övernaturliga är ju något mystiskt, dolt i skuggorna. Så fyll din film av suddiga mystiska bilder och skaka kameran ibland. Det bidrar till den läskiga känslan. (Var kameramannen så rädd när han spelade in denna mystiska dokumentär att han skakade av skräck?) Dessutom håller ju detta tramsiga filmningssätt konstnärliga grepp din lilla budget!

Skeptikern Du måste tänka på att få din dokumentär att framstå som seriös. Ingen vill se en dokumentär om till exempel Big Foot där du bara tar upp argument för att han finns. Då kan folk tro att du mörkar fakta och inte visar sanningen. Det bästa sättet att tackla detta är att ta in en skeptiker med motargument då och då. Detta visar att du inte låter dig slås ned av dem. Fast se till att endast visa hans sämsta argument. Att skeptikern har hållbara argument är inte lika viktigt som det faktum att han är skeptisk. Vad skeptikern säger eller hur mycket screentime han får är inte så viktigt bara han FINNS DÄR.

Konspirationsfreaket:Har samma roll som skeptikern men syns vanligen till i dokumentärer som är skeptiskt inställda mot det mystiska ämne de behandlar. Konspirationsfreakets roll är att argumentera FÖR det övernaturliga som dokumentären försöker motbevisa. Till skillnad från de andra som pratar i dokumentären filmas han inte i en studio utan i sitt (?) röriga hem. Hans konstigaste argument är de enda som tas med i dokumentären. Detta ska bevisa att alla som tror på det övernaturliga måste vara helt knäppa och förmodligen inte städar så ofta…

Namnet säger allt! För att folk ska vilja se din dokumentär måste den ha en riktigt spektakulär titel som verkligen drar in tittaren. Bra ord som din titel bör innehålla är till exempel: ”sanningen” och ”avslöjad”. Det gör inget om din titel lovar mer än den håller. Om det enda som ”avslöjar sanningen” i din dokumentär är att speakerrösten säger att Loch Ness odjuret onekligen bara ser ut som en vattenslang så räcker det.

Det dunkelt sagda är INTE det dunkelt tänkta! Om du inte orkar göra så mycket research till din dokumentärfilm: Bry dig inte! Om du är osäker på något uttryck det bara lite otydligt och snabbt och gå vidare. (Låt den mystiska musiken överösta speakerösten till exempel…) Publiken kommer inte tänka ”dåligt gjord dokumentär”. Den kommer bara tänka: ”Om jag ändå var lika smart som den där dokumentärskaparen så jag kunde förstå allt det här”. Just så! Det kommer den att tänka! Vilket får dig att framstå som ännu mer upphöjd!

Lycka till med era dokumentärer!

Ha en mysig kväll allihop!

Kram Magic. Beredd med kamera och en skeptiker i släptåg i sitt rum i sin studio.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.